hr | en

U Službenom glasniku Grada Splita br. 18 / 2013., 10. travnja 2013. navodi se da je Gradsko vijeće donijelo rješenje kojim se odobrava postavljanje spomen ploče IX bojni HOS-a i to na sjevernoj strani trga u ulici Ruđera Boškovića. U spomenutoj odluci stoji da će ispod znaka IX bojne HOS-a pisati sljedeći tekst: “Pod ovim svetim znakom i hrvatskim barjakom vitezovi krv su lili i slobodu iznjedrili Živima u čast! Mrtvima u slavu, prolazniče pogni svoju glavu”. Troškove izrade i postavljanja spomen ploče snosit će Udruga IX. bojna HOS-a, a troškove održavanja Grad Split, stoji u odluci koju potpisuje Nevenka Bečić, tadašnja predsjednica splitskog Gradskog vijeća.

Odluci o postavljanju spomenika prethodila je rasprava i to na zadnjoj sjednici tadašnjeg saziva Gradskog vijeća, u travnju 2013. godine, u sklopu zadnje točke dnevnog reda, kojoj je prisustvovao i današnji splitski gradonačelnik i kada su pojedini vijećnici SDP inzistirali da umjesto spomen obilježja bude postavljen “pravi spomenik”. U obrazloženju predlagatelja navedeno je kako je u pitanju spomen obilježje palim braniteljima, pripadnicima bojne, bez navođenja činjenice da je riječ o bojni koja nosi naziv R. v. B., po ustaškom zločincu, a koje ime se izbjeglo navesti i u nazivu točke dnevnog reda.

Podsjećamo da grad Split ima novoizgrađeno groblje branitelja i na njemu spomen križ, unutar splitskog groblja Lovrinac, gdje se nalazi i Središnji križ za sve pa i poginule u Domovinskom ratu. U Splitu se nalazi i spomenik IV gardijskoj brigadi HV-a, u čijem sastavu je bila i bojna, nakon što su postrojbe HOS-a inkorporirane u legalni sastav HV-a, kada je i stradao najveći broj pripadnika bojne.

Svečano otkrivanje spomenika, koji ničim, osim stihovima nije sukladan odluci Gradskog vijeća, prvotno predloženo za 10. travnja 2014., održano je 09. svibnja 2014., na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Na svečanom skupu, tijekom kojeg su pripadnici postrojbe nosili zastave s jasno istaknutim punim nazivom bojne kao i natpisom “Za dom spremni”, govorili su gradonačelnik Grada Splita, Ivo Baldasar (SDP), župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja (HDZ), Dobroslav Paraga, osnivač HOS-a kao i domaćin, pukovnik HV-a Marko Skejo, jedan od ratnih zapovjednika IX bojne HOS-a te župnik splitske prvostolnice Tomislav Čubelić, koji je i blagoslovio spomenik.

Kako prenosi u svom izvještaju Novi list, gradonačelnik Splita je tijekom svog govora, u sklopu kojeg je izrekao i lapsus “Danas je dan pobjede nad antifašizmom…” istaknuo “kako cijeni inicijativu da se podigne spomenik poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a, jer su i danas potrebni branitelji kako bi izgradili bolju Hrvatsku”. “Bijeli anđeli u crnim majicama, bijeli golubovi ovdje su pali jer su za dom stali…”, dio je govora zapovjednika Devete bojne, pukovnika Marka Skeje, popraćen burnim pljeskom i ovacijama prisutnih članova HOS-a, ali i pripadnika 4. Gardijske brigade te ostalih postrojbi.

Smatramo neprimjerenim da su se na Dan pobjede na fašizmom i Dan Europe neskriveno u javnosti promovirali simboli i znakovlje zločinačkog režima tzv. NDH. Ovo nije tek izdvojeni incident, jer su i u nekim ranijim prilikama (10. travnja 2014. na splitskom groblju Lovrinac) pripadnici spomenute postrojbe, manipulirajući poginulim braniteljima, širili govor mržnje slaveći režim koji je odgovoran za smrt velikog broj nedužnih civila, podsjećajući i na svoje crnokošuljaško prisustvo i postupke u gradu početkom 90-tih prošlog stoljeća.

Nažalost i ovoga puta, kao i u mnogo sličnih situacija do sada, izostala je glasnija reakcija medija i odgovornih u institucijama i to u gradu kojem je fašistička okupacija, od 1941. do 1945. godine, donijela masovna zlostavljanja i stradanja građana, nacionalno zatiranje te neimaštinu i glad. Bunt, otpor, tamnice i logori, strijeljanja i vješanja bili su splitska ratna svakodnevica, ali grad nije pokleknuo, suprotstavio se okupaciji.

Veliki broj građanki i građana Splita, njih 80 posto, podržalo je narodno oslobodilački pokret u tom otporu. Nažalost, nakon 1990. svjedočimo brutalnom odnosu prema spomenicima partizanske prošlosti, pri čemu je porušeno i oštećeno više od tri tisuće spomenika u RH i preinačilo se na stotine naziva ulica i ustanova, u čemu se u Splitu prednjačilo kao u rijetko kojoj drugoj sredini u Hrvatskoj.

U ime Antifašističke lige Republike Hrvatske

Franjo Habulin, predsjednik SABA RH
Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Milorad Pupovac, Srpsko narodno vijeće
Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava
Ognjen Kraus, Židovska općina Zagreb