hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira jos jedno studijsko putovanje po mjestima sjećanja iz Drugog svjetskog rata. Od 03. – 05. srpnja 2013. posjetit ćemo Split, mjesto Košute pored Sinja, kao i Mostar te Sutjesku, BiH.

Documentina “Studijska putovanja mjestima sjećanja” uključuju seriju obrazovnih studijskih putovanja po Hrvatskoj i susjednim zemljama, na mjesta obilježena traumatskim događajima iz razdoblja 1941. – 1999. Cilj nam je sustavno upoznavanje s praksama obilježavanja mjesta stradanja i komemorativnom kulturom u Hrvatskoj, široj regiji i susjednim državama, poticanje javnog dijaloga o kulturi pamćenja kao i osnaživanje stručnih timova zainteresiranih za suočavanje s prošlošću u pojedinim zemljama.

Prvo studijsko putovanje organizirano je 8. svibnja 2010. u gradu Zagrebu. Toga dana posjetili smo sljedeća obilježena ili neoznačena mjesta stradanja ili otpora: Park prosinačkih žrtava, Spomen područje Dotrščina, Trg žrtava fašizma, Mirogoj, Zagrebački zbor/SC, Runjaninovu ulicu, ustaško mučilište u Jandrićevoj ulici, Tuškanac i Kerestinec.

Ostala putovanja su uključivala posjete mjestima stradanja iz Drugog svjetskog rata (prvi logor u NDH “Danica” kod Koprivnice, selo Prkos kod Gline u kojem je izvršeno ustaško “čišćenje” više od 400 ljudi, zloglasni ustaški logor Jadovno na Velebitu, talijanski fašistički logor Kampor na Rabu) i poraća (masovna grobnica Tezno kod Maribora, mjesto na kojem je počeo tzv. “Križni put” Bleiburg u Austriji, logor za političke zatvorenika na Golom otoku).

U 2012. i 2013. nastavili smo s regionalnim studijskim putovanjima mjestima sjećanja i stradanja iz Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Posjetili smo ustaški logor smrti Jasenovac, spomen-područje Donja Gradina u BiH, koje je dio jasenovačkog kompleksa, te memorijalni kompleks Mrakovica na Kozari. U Srbiji smo posjetili  njemački logor za Židove i Rome ‘Staro sajmište’ u Beogradu, logor Topovske šupe (koji je prethodio osnivanju logora ‘Staro sajmište’), groblje oslobodioca Beograda, Jevrejsko groblje i spomen-groblje boraca NOP-a, te spomen-kompleks Sremski front u Adaševcima.

U Beogradu smo, u sklopu studijskog putovanja, posjetili i izložbu “Jugoslavija od početka do kraja” u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ). U suradnji s MIJ-om smo organizirali tribinu pod nazivom “Spomenici NOB-a: Mjesta sjećanja ili svjedoci zaborava?”.

Tijekom studijskog putovanja u BiH, u travnju 2013., posjetili smo Muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a u  Jajcu, spomen-park Vraca i Vječnu vatru u Sarajevu, te Muzej Jevreja BiH. Također smo razgledali Historijski muzej u Sarajevu, u kojem smo, u suradnji s muzejem, organizirali tribinu pod nazivom “Muzeji bez revolucije”.