hr

U razdoblju 16. – 23. listopada Općina Stara Gradiška bit će domaćin međunarodnoj grupi mladih koji će sudjelovati u obrazovnom projektu Sound in the Silence, kojeg organiziraju Europska mreža za sjećanje i solidarnost (ENRS), Spomen-područje Jasenovac te Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba. Ovogodišnje izdanje projekta, kojem je moto „Sjećanje i zaborav”, završit će nastupom za uzvanike koji će biti povezan s diskusijom na temu inovativnih metoda poučavanja povijesti. Priredba će se održati u parku i općinskom Domu kulture 22. listopada 2023., u 18:00 h.

Sound in the Silence je projekt na granici umjetnosti, obrazovanja i povijesti namijenjen srednješkolcima i srednješkolcima te nastavnicima i nastavnicama, koji se realizira na mjestima sjećanja povezanim s ključnim trenucima povijesti Europe XX. stoljeća. Tijekom ovogodišnjeg devetog izdanja, 28 učenika i četvero nastavnika iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i Rumunjske upoznat će se s poviješću koncentracijskog logora Jasenovac, kojeg su vodili ustaše. U razdoblju od kolovoza 1941. do travnja 1945. godine živote su tamo izgubili deseci tisuća Srba, Roma i Židova te hrvatskih antifašista i pripadnika drugih etničkih skupina. Više od polovice ubijenih bili su žene i djeca.

Povijest logora bit će za mlade polazište za osobne refleksije i emocije putem umjetnosti. Tijekom osmodnevnog programa koji će se održavati na području logora u Staroj Gradiški, učenici će najprije sudjelovati na edukativnim, a zatim na umjetničkim radionicama – iz koreografije, zvuka/muzikalnosti i kreativnog pisanja, za vrijeme kojih će pripremiti finalnu predstavu.

Završna priredba te diskusija u kojoj će se sumirati ishodi projekta održat će se 22. listopada 2023., u 18:00 h, u Domu kulture Stara Gradiška, na Trgu hrvatskih branitelja 1. U događanju će sudjelovati pozvani gosti, učenici, umjetnici i nastavnici ovogodišnjeg izdanja projekta Sound in the Silence.

Sound in the Silence organizira Europska mreža za sjećanje i solidarnost od 2011. godine. Prethodna izdanja projekta Sound in the Silence održala su se u: Neuengammeu, Borne Sulinowu, Gdanjsku, Auschwitzu Birkenauu/Terchovoj blizu Žiline, Ravensbrücku, Varšavi, Bremenu, Gusenu/Mauthausenu te u Kaunasu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije. Više informacija o dosadašnjim izdanjima projekta Sound in the Silence: https://enrs.eu/sound-in-the-silence

Više detalja nalazi se u prilogu.