hr | en

Na Općinskom sudu u Sisku, Trg Ljudevita Posavskog 5 s početkom u 12.00 h, 15. svibnja 2013.g. održat će se glavna rasprava u kaznenom predmetu, za kazneno djelo klevete, pokrenutom po privatnoj tužbi Silvia Benčine iz Siska protiv Vjere Solar iz Siska.

Tužitelj Benčina smatra da ga je Vjera Solar tijekom svjedočenja u kaznenom postupku, 19. rujna 2012., za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Sisku 1991. / 1992. godine, a koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv okrivljenih Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, svojim iskazom o saznanjima u vezi predmetnog kaznenog djela, okolnosti ubojstva njene kćeri Ljubice, “oklevetala” i time nanijela duševne boli.

Svjedočenje Vjere Solar, pred Županijskim sudom u Osijeku, kroz svoje izvještaje i komentare prenijeli su brojni hrvatski mediji. Osnova tužbe za klevetu, tužitelja Benčine su tri novinska teksta objavljena neposredno nakon svjedočenja Vjere Solar i to u Večernjem (20.09.2012.) i Jutarnjem listu (24.09.2012.) te demantij Ivana Božurića i Županijskog državnog odvjetnika iz Siska Stipe Vrdoljaka, objavljen u Jutarnjem listu od 26. listopada 2012.

Podsjećamo vas da je Ljubica Solar, kći Vjere Solar, ubijena 17.09.1991. godine oko 23 sata u stanu u središtu Siska preciznim hicem kroz prozor, a do danas nitko nije pravomoćno osuđen za navedeno kazneno djelo.

S obzirom na to da je dužnost svjedoka reći sve poznate činjenice i informacije o počinjenom kaznenom djelu, a što je Vjera i napravila tijekom svog sudskog iskaza, vjerujemo da će sud ispravno ocijeniti sve relevantne činjenice ovog predmeta. Vjera Solar je kao dio svog iskaza prenijela saznanja koja joj je tijekom telefonskog razgovora rekao Ivan Božurić o mogućem ubojici njene kćeri, u ovom predmetu tužitelja za klevetu. Ivan Božurić je 04. svibnja 2013.g. ubijen u Sisku.

Vjera Solar se već godinama kroz svoje aktivnosti svestrano zalaže za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Sisku tijekom ranih devedesetih. Kontaktirajući rodbinu ubijenih, prijatelje i znance prikupila je podatke za oko stotinjak žrtava u svom nastojanju da počinjeni zločini ne ostanu u potpunosti zataškani i neistraženi, a žrtve zaboravljane od šire javnosti, Vjera Solar osniva Građansku udrugu protiv nasilja Sisak.

Kroz svoj aktivizam, sada već 20 godina, ona usprkos brojnim negodovanjima, uvredama pa i prijetnjama smrću, tužbama, odbijenim odštetnim zahtjevima s naplatom parničnih troškova, danas u 74. godini života, i dalje hrabro odolijeva svim pritiscima.

O slučaju Vjere Solar, saznajte više detalja na ponuđenom linku (klikom na ime Vjere Solar).