hr | en

Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek pozivaju Vas na, Konferenciju za novinare koja će se održati u utorak, 17. rujna 2013., u Kući ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, s početkom u 11.00 h,

u znak sjećanja na žrtve ratnih zločina počinjenih nad civilima tijekom povlačenja Hrvatske vojske i specijalne policije MUP-a RH-a iz Medačkog džepa a u okviru vojne akcije “Džep 93”.

Konferenciju organiziramo u povodu 20. godišnjice okončanja akcije.

I nakon pravomoćne presude Hrvatska javnost i institucije RH-a i dalje imaju problema u suočavanju s činjenicama u vezi spomenutih zločina, što se naročito iskazalo tijekom prošlotjednog službenog obilježavanja početka spomenute akcije, organiziranog od strane Ministarstva branitelja kao i u dijelovima programa HTV-a.

Podsjećamo Vas kako je tijekom spomenute akcije, u rujnu 1993. godine, a suprotno propisima međunarodnog prava, počinjen veliki broj zločina nad nedužnim civilima ličkih sela Divosela, Čitluka i Počitelja.

Prostor Medačkog džepa je i dvadeset godina poslije, prostor “spaljene zemlje”, pusti prostor bez stanovnika, sa srušenim selima, spaljenim kućama u koje se tek  rijetki vraćaju.

Za spomenute zločine sudilo se pred Županijskim sudom u Zagrebu. Mirko Norac proglašen je krivim, Rahim Ademi oslobođen je optužbi što je pravomoćnom presudom potvrdio i Vrhovni sud. Tijekom sudskog postupka utvrđen je veliki broj činjenica u vezi odgovornosti, ne samo optuženika, već i vrlo visoko pozicioniranih pripadnika HV-a i Specijalne policije MUP-a RH-a, za zločine počinjene nad srpskim civilima u selima Medačkog džepa.

Dvadeset godina nakon počinjenih zločina i dalje je ostala nerazjašnjena odgovornos umirovljenog admirala Davora Domazeta Loše, umirovljenog generala Mladena Markača i pukovnika specijalne policije Željka Sačića.

Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću