hr | en
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće SNV pozivaju Vas na komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale u tijeku i nakon Vojno redarstvene akcije “Oluja”, u nedjelju, 02. kolovoza, s početkom u 10.00 h u selu Pješčanica (Općina Vrginmost) ispred Crkve sv. Ilije.
Porukama sjećanja želimo odati počast žrtvama, podsjetiti na mjesta stradanja, upozoriti na spori proces ekshumacija i identifikacija te još uvijek neučinkovito procesuiranje ratnih zločina. Tijekom i posebno nakon oslobođenja okupiranih hrvatskih područja stradao je veliki broj nedužnih srpskih civila, te je stoga zajedno s obilježavanjem godišnjice “Oluje” potrebno podsjetiti i na tu patnju, stradalništvo i egzodus.
Kada govorimo o procesuiranju odgovornih za kaznena djela ratnog zločina počinjenih tijekom i nakon VRA “Oluja”, imamo tek jednu pravomoćnu presudu pred hrvatskim pravosuđem i to za zločine u Prokljanima i Mandićima. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava HHO na području oslobođenom VRA “Oluja” evidentirao je više od 600 civilnih žrtava te oko 20.000 uništenih (spaljenih ili temeljito oštećenih) objekata.

Tijekom komemorativnog skupa obratit će se Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća SNV.

Nakon skupa u Pješčanici, okupljeni će se uputiti na mjesto groblja u obližnju Gornju Čemernicu, gdje će položiti cvijeće na grob Dmitra Obradovića, predsjednika Skupštine općine Vrginmost, koji se ratnih devedesetih zalagao za suživot Hrvata i Srba. Godine 1992. likvidirale su ga srpske snage, optuživši za zločine Hrvate.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću