hr | en

Danas je 25. godišnjica smrti Josipa Reihla Kira, mirotvorca i šefa policije koji nas je sve zadužio položivši život za dijalog s neistomišljenicima. Ubijen je nakon što je u lipnju 1991. na sjednici skupštine upozorio „Dok sam ja načelnik Osječko-baranjske policijske uprave rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti.“

Za razliku od mnogih drugih smatrao je da su očuvanje mira, sigurnosti i demokracije njegova obaveza. Već je mjesecima u slavonskih mjestima svakodnevno vodio pregovore, uvjeravajući mještane da uklone barikade između sela, gaseći vatre ljutnje.

Toga je  jutra  prije polaska u Tenju, dok je nenaoružan ulazio u auto vjerojatno zamijetio podrhtavanje unutarnjeg osjećaja opasnosti. Toga su kobnog 1. srpnja 1991. pregovarači između predstavnika srpskih mještana starog Tenja i predstavnika tadašnjih vlasti iz Osijeka krenuli na pregovore u vozilu s upaljenim treptačima. Na raskršću na ulazu u Tenje, na nadzornoj točci hrvatske policije, u 13.20 ubojica je istupio pred vozilo i iz automatske puške ispalio veći broj hitaca te ubio Josipa Reihl-Kira, Milana Kneževića i Gorana Zobundžiju, a teško ranio Mirka Tubića.

U Tenji i drugim selima koje je neumorno obilazio postavši brana isključivosti svojim ljudskim i profesionalnim  ugledom, njegova smrt nije zaustavila krvoproliće.

Josipa Reihl-Kira ubila je ruka s naše strane rata. Nakon višegodišnje pravne bitke njegove supruge Jadranke Reihl Kir i odvjetnika Slobodana Budaka  ubojica je osuđen ali stvaraoci ozračja u kojem su ubijali mirotvorce nisu odgovarali pred sudom.

Za razliku od 1991. danas u Hrvatskoj na ulicama nema fizičkih prepreka ali barijere među nama rastu danima i noćima. Ogromna energija se umjesto u izgradnju povjerenja ulaže u poticanja straha.

Danas jedna ulica u Osijeku nosi njegovo ime. Danas  u 18.00  će se u  Osijeku  održati Akademiju „Josip Reihl-Kir“ u spomen 25. godišnjice smrti u organizaciji Centra za mirovne studije. Pridružite se ako možete.

Centar za mirovne studije