hr

Protekle su 32 godine od pogibije načelnika Osječko-baranjske policijske uprave Josipa Reihl-Kira.

Dok su se ostali naoružavali za rat, kao načelnik Policijske uprave nenaoružan je uklanjao barikade. U lipnju 1991. obratio se sjednici Skupštine Osijeka riječima „Dok sam ja načelnik Osječko-baranjske policijske uprave rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti.“ Već se imao razloga bojati za vlastitu sigurnost. Na to je upozoravao svoje nadređene, te je tražio da bude premješten u Zagreb.

Umjesto prema Zagrebu, 1. srpnja 1991. krenuo je prema Tenji, na pregovore s pobunjenim Srbima u selu. Na povratku, na kontrolnom punktu hrvatske policije u Tenji prema Osijeku, Josip Reihl-Kir je ubijen. Počinitelj Antun Gudelj bio je pripadnik rezervnog sastava policije, podređen Reihl-Kiru, u kojeg je ispalio 16 metaka iz kalašnjikova koji je upravo od njega bio primio na korištenje. S načelnikom policije u autu su bili lokalni dužnosnici Goran Zobundžija, Milan Knežević, te jedini preživjeli, Mirko Tubić.

Među vrijednim prijedlozima u spomen na Kira izdvajamo inicijativu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije za postavljanje biste načelniku Josipu Reihl Kiru na Trg Lavoslava Ružičke 1 u Osijeku, ispred Policijske uprave Osječko-baranjska. Inicijativu podržavaju organizacije civilnog društva.


Documenta
 – Centar za suočavanje s prošlošću

__________________

Foto: Nikola Šolić // Novosti // Dostupno ovdje.

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.