hr | en

Dana 04. studenog 2019. Opt. Siniša Martic je za izdavanje zapovjedi podređenim pripadnicima za počinjenje ratnog zločina nad dvije civilne ženske osobe, u Donjoj Bućici, osuđen nepravomoćno na 12 godina zatvora.
Optuženiku je suđeno u odsutnosti, a zbog visine kaznene sankcije, iznad 5 godina zatvora, određen mu obvezatni istražni zatvor.
Zastupnik optužbe  je neposredno prije zaključenja rasprave, a zbog nedostatka dokaza, odustao od optužbe koje se odnose na zapovijedanje minobacačkih napada na civilne, gospodarske i sakralne objekte u Gornjem i Donjem Vidusevcu kao i pljačkanje i protjerivanje civilnog hrvatskog stanovništva.  Sudsko vijeće donijeli je odbijajući presudu u odnosu na ovu inkriminaciju.

Tijekom dokaznog postupka ispitano je preko 30 svjedoka.

Podsjećamo, suđenje u ovom kaznenom postupku započelo je 25. svibnja 2019.

Opt. Siniša Martića tereti se zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120, stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Optuženiku se sudi u odsutnosti. Predmet kaznenog postupka su inkriminacije obuhvćene dvijema optužnicama. 
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Sisku na teret mu se stavlja zapovijedanje minobacačkih napada na civilne, gospodarske i sakralne objekte u Gornjem i Donjem Vidusevcu kao i pljačkanje i protjerivanje civilnog hrvatskog stanovništva.
Optužnicom  ZDO-a u Zagrebu na tetet mu se stavlja izdavanje zapovjedi podredjenima, pripadnicima paravojne formacije “Šiltovi”, za ubojstvo dvije civilne osobe u Donjoj Bućici. Kaznena djelo počinjena su protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.