hr | en

Simboličkom šetnjom od Trga žrtava fašizma do Trga bana Jelačića u Zagrebu, članovi i članice Antifašističke lige Hrvatske i Inicijative Svi mi za Hrvatsku svih nas obilježili su 76. godišnjicu Kristalne noći i Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Tom su priliko pozvali vlast i javnost da osude brojne manifestacije netolerancije i revizionizma suvremene historije, uključujući i zabranu sjećanja na ustaške žrtve u Glini.

Nakon okupljanja na Trgu žrtava fašizma, prisutnima se, kojih je bilo preko 200, u ima organizatora obratila voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, podsjetivši na dugogodišnju borbu da se ovom trgu vrati njegovo izvorno ime. Podsjetila je da su Kristalnom noći u predvečernje Drugog svjetskog rata počeli genocidi .

– Tad je postalo jasno da će se Židove ubijati, a za Hrvatsku je to značilo početak sasvim konkretnog genocid jer je na području NDH od oko 40.000 Židova rat preživjelo njih nešto više od 9.000, od kojih je 7.000 ostalo živo jer su se priključili partizanima i Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB). U NDH je proveden genocid nad Srbima, Židovima, Romima i zato dajemo podršku onima koji su uspjeli preživjeti i pamtimo one koji su  ubijeni. Simbolički smo uspjeli povezati Trg žrtava fašizma i Trg bana Jelačića jer kultura sjećanja treba biti više u središtu pažnje vladinih institucija, kako u smislu razvijanja same kulture sjećanja, tako i u smislu obrazovanja, posebice onoga za ljudska prava. U centar pažnje treba staviti i sustavni rad na dodatnim istraživanjima kojima će se utvrditi činjenice, ali i pamćenje – rekla je.

– Brinu nas isključivosti svuda oko nas. Zato stojimo za tolerantnu i solidarnu Hrvatsku i željeli bismo s jedne strane pamtiti žrtve, a s druge učiti kako jedni prema drugima biti puni poštovanja i tolerancije. Danas u Hrvatskoj postoji i problem upotrebe ćirilice pa je i to pitanje koje trebamo otvoriti na današnji dan – rekla je.

Naglasila je da u Hrvatskoj treba raditi na prepoznavanju govora i zločina iz mržnje i da se 9. studenoga okupljamo kako bi našli neke bolje putove, gradili povjerenje i poštovali prava jedni drugih. Podsjetila je i da, iako je vraćeno ime trga, u okolnim zgradama, gdje su bile uprave Gestapoa i ustaške nadzorne službe, nisu uređene spomen sobe koje bi građane podsjetile na zločine koji su u ovom gradu počinjeni u četiri ratne godine.

Nakon što je ansambl Čipkice otpjevao dvije pjesme, a glumac Vili Matula simbolički odrecitirao pjesmu ‘Hana’ Oskara Daviča, uslijedila je šetnja u koloni u kojoj su između ostalih bili predsjednik SNV Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, s još osam čelnih ljudi židovskih općina širom zemlje, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, inicijator osnivanja Antifašističke lige Juraj Hrženjak, saborski zastupnik Davor Bernardić kao i brojni manjinski i nevladini aktivisti iz Zagreba i drugih gradova. U koloni su bili predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista i diplomatski predstavnici Srbije, Rusije i Indije, kao i preživjeli jasenovački logoraš Nadir Dedić.

Pred spomenikom banu Jelačiću, Aneta Lalić iz SNV pročitala je proglas svima kojih bi se to trebalo ticati. ‘Antifašistička liga se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma prije svega zbog shvaćanja važnosti tog povijesnog trenutka, ali i zbog razumijevanja trenutka u kojem danas živimo. Svatko u ovom društvu tko ne vidi važnost obilježavanja Kristalne noći, onaj tko ne razumije oprez i budnost gotovo 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, pripada onima koji su Kristalnu noć prespavali. Pozivamo na sjećanje i pozivamo na poštivanje dostojanstva žrtava nacističkog i svih kolaboracijskih režima, tako i ustaškog… Još jednom pozivamo najviše državne dužnosnike, ali i sve ostale predstavnike vlasti koji su izabrani voljom hrvatskih državljana, da sa politike dekorativnog antifašizma i prigodno-komemorativnih praksi, pređu na stvarno antifašističko djelovanje te da se, u skladu sa danim ovlastima i proklamiranim svjetonazorom, suprotstave narastajućem historijskom  revizionizmu i nasilju te osiguraju kvalitetno obrazovanje mladih generacija. Antifašizam nije slovo na papiru, pa čak i ustavnom, već istinska reakcija u obranu Drugih i obranu samoga sebe’, ističe se u proglasu.

Za vrijeme čitanja na videoekranu je prikazan petominutni film ‘Tell your children’ Andrasa Salomona.

Svoje stavove o 9. novembru i aktualnom revizionizmu s novinarima su podijelili Milorad Pupovac i Ognjen Kraus.

– Kristalna noć je jedan od najstrašnijih događaja i političkih procesa u povijesti ljudskog roda, a dogodio se na tlu Europe. Ako Europa zaboravi na taj dio svoje povijesti, ukoliko ga relativizira i preko njega počne prelaziti, ukoliko počne prelaziti preko znakova takvih pojava u današnjem vremenu, onda je Europa ponovno pred opasnošću. Kriza u kojoj se nalazi Europa, kako politička, tako i ekonomska, pogoduje relativizaciji i pojavljivanju takvih strašnih historijskih iskustava i stoga je jako važno da se sjećamo i da budemo aktivni prilikom toga sjećanja – rekao je Pupovac.

Ognjen Kraus rekao je da 9. novembar 1938. treba obilježiti kao jedan od najmračnijih dana ljudske historije i dan kada je počeo Holokaust, paljenje sinagoga i dućana, ali i deportacija 30.000 Židova u konclogore.

– Taj dan obilježio je povijest i za posljedicu je imao šest milijuna židovskih žrtava koje su stradale samo zato jer su bile drugačije vjere i nacionalnosti. Nažalost, danas je antisemitizam u Evropi u porastu, tolerancija je sve manja, a agresivnost, netrpeljivost i nacionalizam sve veći. Takva je situacija i u Hrvatskoj – rekao je i dodao da bi ovakve povorke trebale biti parametri tolerancije.

– Moramo učiti iz naše povijesti i ponavljati činjenice kako se više nikada ne bi dogodilo to što se dogodilo. No, svjedoci smo toga da jako malo učimo iz povijesti – rekao je Kraus.

Na pitanje što misli o odluci vlasti u Glini da se praktički zabrani komemoriranje žrtava ustaškog masakra u pravoslavnoj crkvi u ljeto 1941., odnosno pred Spomen domom koji je sagrađen na njenom mjestu, Kraus je kratko rekao: – Žalosno je da se to danas može događati u jednoj demokratskoj zemlji. Žalosnim je ocijenio i što je u koloni sjećanja bilo malo ljudi.

Uz šetnju sjećanja u Zagrebu, Antifašistička liga Hrvatske je organizirala i prigodni program na Židovskom groblju u Vukovaru a povodm 76. godišnjice Kristalne noći.

Izvještaj / portal Novosti autor Nenad Jovanović

U nastavku u cijelosti donosimo proglas ” Poziv na sjećanje”.