hr | en

U nedjelju 9. studenog 2014. godine obilježiti ćemo 76. godišnjicu Kristalne noći a istovremeno i Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. U duhu uključive i solidarne Hrvatske svih nas, Antifašistička liga Hrvatske i Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas pozivaju vas na

Šetnju sjećanja od Trga žrtava fašizma do Trga bana Josipa Jelačića

Program na Trgu žrtava fašizma počinje u 12.00 h, a nastavlja se, nakon šetnje, na središnjem zagrebačkom trgu gdje će se, u organizaciji Židovske općine Zagreb, putem video ekrana prikazivati petominutni film Andrasa Salomona „Tell your children“, uz čitanje proglasa „Poziv na sjećanje“.

Antifašistička liga Hrvatske i Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas se pridružuje ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma prije svega zbog shvaćanja važnosti tog povijesnog trenutka, ali i zbog razumijevanja trenutka u kojem danas živimo.

Podsjećamo, tog 9. studenoga 1938. godine Europa i svijet tek su promatrali početak svog kraja i sunovrat civilizacije. Pred očima cijelog svijeta paljene su i uništavane sinagoge, židovski dućani i zanatske radnje, stanovi, škole. Židovi su završavali na cesti, ponižavani i premlaćivani do smrti. Toga dana njemački nacistički režim potvrdio je ozbiljnost svojih namjera i riješenost da ih provede do kraja. Kristalna noć je kulminacija višegodišnjeg procesa stavljanja izvan zakona i izvan društva Židova u Njemačkoj, oduzimanja prava na rad, prava na obrazovanje, prava na kretanje. Istovremeno, Kristalna noć je moment koji najavljuje i oduzimanje najvrjednijeg od svih prava – prava na život.