hr | en

Historijska interpretacija zločina koji su obilježili 20. stoljeće, kao i s njima povezana mjesta sjećanja i komemoracije, često su predmet političkih manipulacija te su služili kao opravdanje za nove cikluse nasilja. Iz toga razloga, Documenta je proteklih godina kontinuirano organizirala seriju obrazovnih studijskih putovanja po Hrvatskoj i susjednim zemljama na mjesta obilježena traumatskim događajima iz razdoblja 1941. – 1999.

Time želimo dati skroman doprinos priznavanju patnje svih žrtava povećavanjem kruga informiranih i zainteresiranih za raspravu o primjerenom načinu obilježavanja mjesta različitih stradanja.

Uz studijska putovanja snimamo i kratke dokumentarne filmove o svim studijskim putovanjima pod nazivom Documenta Memoriae. Četiri filma koji se odnose na studijska putovanja na mjesta sjećanja i stradanja – Goli otok, Kampor (otok Rab), Jadovno i Zagreb možete pogledati na našem YouTube kanalu ili video-sekciji na ovim stranicama.

Projekt je realiziran uz potporu Zaklade Robert Bosch, a filmove u produkciji Documente režirala Dijana Mlađenović. Kamera Ana Opalić, montaža Noa Pintarić.