hr

Prvi seminar za nastavnike pod nazivom „Učiti o prošlosti – Djelovati za budućnost” započeo je 17. studenog 2022. svečanim otvaranjem kojem su prisustvovali ambasador Izraela Gary Koren, Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica Židovske općine Zagreb te predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba te voditeljica Documente Vesna Teršelič. Događaj je otvorila Oana Nestian – Sandu, direktorica međunarodnih programa u Institutu Olga Lengyel iz New Yorka.

Sudionici seminara čija je glavna tema bila Holokaust i ljudska prava, bili su nastavnici osnovnih i srednjih škola, njih oko 30-ak. Glavni cilj aktivnosti je pridonijeti unaprjeđenju kvalitete poučavanja o Holokaustu i ljudskim pravima u Hrvatskoj. Tijekom pet radnih dana, nastavnici su učili o povijesti Holokausta u Europi i Hrvatskoj, imali prilike slušati svjedočenje preživjelog Darka Fischera te sudjelovali u radionicama o pedagoškim pristupima poučavanju o ovoj važnoj povijesnoj temi kroz perspektivu ljudskih prava, uključujući i radionicu koju su vodile predstavnice muzeja Kuća boraca iz geta iz Izraela.

Seminar organiziraju Institut Olga Lengyel i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću.

Financijski je podržan i iz programa CERV Europske unije i dio je projekta „History – Democracy“ koji koordinira Katoličko sveučilište iz Valencije.