hr

U subotu, 26.11.2022. godine u sklopu jednodnevnog ”train-the-trainer” seminara ”Goli otok u nastavi” održat će se predstavljanje Virtualnog vodiča (www.goli-otok.net) i didaktičkih materijala namijenjenih obradi teme Golog otoka u sklopu školskog i izvanškolskog obrazovanja. Seminar će se održati u Hotelu Dubrovnik (Gajeva ulica 1, 10000, Zagreb) s početkom u 9:30 u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Sudionici će razgovarati o metodama i razlozima učenja o Golom otoku, a seminar je namijenjen nastavnicima, profesorima i drugim predavačicama i predavačima iz Hrvatske i zemalja Zapadnog Balkana koji temu “Golog otoka” žele obraditi u sklopu formalnog ili neformalnog obrazovanja srednjoškolaca, studenata ili odraslih osoba.

Goli otok je najpoznatiji nenaseljeni jadranski otok te sinonim za nekadašnje represivne ustanove na tom lokalitetu. Iako je od njihovog zatvaranja prošlo već nekoliko desetljeća, zloglasno ime otoka često se i danas koristi kao metafora za političko nasilje. O važnosti Golog otoka govori i činjenica da ga pored brojnih znatiželjnika svake godine posjećuju i najviši predstavnici izvršne vlasti Republike Hrvatske.

Vođeni idejom njegovanja kulture sjećanja utemeljene na rezultatima znanstvenih istraživanja, zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću izradili su Virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku (www.goli-otok.net).

Prijave za sudjelovanje na seminaru su moguće do 10.11.2022. putem emaila: boris.stamenic@fes.hr

Sadržaj maila za prijavu treba sadržavati sljedeće informacije:

– Vaše ime i prezime:

– Vaše radno mjesto (naziv institucije i adresa institucija):

– Vaši kontakt podaci (broj telefona i email adresa):

– Vaša motivacija za sudjelovanje (do 100 riječi):

 

Sudjelovanje na seminaru je za sve sudionike besplatno.