hr | en

Koalicija organizacija civilnog društva koja zagovara osnivanje regionalnog, vansudskog mehanizma tranzicijske pravde nastavlja s prikupljanjem potpisa podrške za osnivanjem REKOM-a. Dana, 24.10.2012. godine, u Zagrebu, na Zrinjevcu, Trg Nikole Šubića Zrinskog, od 11.00 do 18.00 sati, potpišite i Vi – REKOM za budućnost mladih.

U lipnju 2011. godine 543.000 građana i građanki iz BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Makedonije i Slovenije potpisalo je peticiju kojom se od Vlada i parlamenata zemalja bivše Jugoslavije traži osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ.

Peticiji je prethodio regionalni konzultacijski proces tijekom kojeg je održano 126 regionalnih, nacionalnih  i lokalnih debata. Obitelji žrtava, bivši logoraši, veterani posljednjih ratova i mnogi drugi uspjeli su prepoznati zajednički interes u zalaganju za REKOM, premošćujući neprijateljstvo koje ih je dijelilo.

REKOM kao buduća regionalna komisija ima mogućnost odlučujuće doprinjeti prihvaćanju činjenica o ratnim zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava svih žrtvava. Time se postavlja osnova kojom se obnavlja povjerenje među pojedincima, narodima i državama u regiji.