hr

REKOM mreža pomirenja lansirala je jučer digitalnu platformu Glas žrtava 1991-2001, koja čuva sjećanje na žrtve i pamti zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001. godine.

Plaforma je lansirana uoči 28. godišnjice napada na Ahmiće, koji se dogodio 16. travnja 1993. godine kada su jedinice Hrvatskog vijeća obrane ubile najmanje 103 bosanska Muslimana. Ovaj je događaj na platformi prikazan uz pomoć sudskih dokumenata, dokaza i video svjedočenja preživjelih žrtava.

Preživjeli su pred Haškim tribunalom svjedočili o ubojstvima članova obitelji, susjeda i prijatelja. Adnan Zec svjedočio je o ubojstvu svoje jedanaestogodišnje sestre Alise. Semir Ahmić, brat Elvira Ahmića, imao je osam godina kada je ubijen. Najmlađa žrtva bio je tromjesečni Sejo Ahmić.

Zahvaljujući Haškom tribunalu sačuvani su glasovi 2.000 žrtava i svjedočenja o oko 4.000 žrtava ratnih zločina.

Documenta, članica REKOM mreže povjerenja, objavila je privremenu i nepotpunu listu s 9.384 imena žrtava stradalih u ratu u Hrvatskoj.

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas objavio je listu stradalih Srba na teritoriju Hrvatske, s 7.389 imena.

Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) objavio je imena 100,885 ljudi koji su izgubili život u ratu u BiH u četiri toma Bosanske knjige mrtvih.

Fond za humanitarno pravo objavio je listu državljana Srbije i Crne Gore, koji su izgubili život ili nestali u ratu u Hrvatskoj i BiH, s imenima 2.051 osobe.

Fond za humanitarno pravo i Fond za humanitarno pravo Kosovo objavili su evidenciju žrtava u vezi sa ratom na Kosovu, sa imenima 13.617 žrtava, uključujući imena još 1.642 nestale osobe. Ta evidencija, utemeljena na preko 50.000 izvora, smatra se najpouzdanijom evidencijom o stvarnim žrtvama u vezi sa ratom na Kosovu 1998–2000.

Documenta nastavlja svoj rad na istraživanju i utvrđivanju sudbina nestalih i stradalih osoba na području Republike Hrvatske.