hr | en

U prostorijama Goethe-Instituta Hrvatska 13. svibnja 2015 svečano je otvoren četverodnevni regionalni seminar za nastavnike povijesti pod naslovom „Balkan, Holokaust i Židovi“.

Seminar, koji se održava u Zagrebu i Jasenovcu organiziraju Memorial de la Shoah, JUSP Jasenovac, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srpbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Festival Francuske u Hrvatskoju, a uz potporu Europske Unije.

Aktivnosti seminara odvijati će se u prostorijama Goethe Instituta u Zagrebu i u prostorima JUPS Jasenovca.

Seminar će se baviti temama Holokausta i genocida počinjenih na Balkanu u razdoblju Drugog svjetskog rata, poviješću antisemitizma u Europi, Holokaustom i Drugim svjetskim ratom u nastavi povijesti i povijesnim udžbenicima, usmenom poviješću i lokalnom historijom.

Predavanja će održati Georges Bensoussan iz Memorail de la Shoah, Goran Hutinec sa Sveučilišta u Zagrebu, Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju Srbije, Dieter Pohl sa Sveučilišta u Klagenfurtu, Tomislav Dulić sa Sveučilišta u Uppsali, Emil Kerenji s United States Holocaust Memorial Museum, Nataša Mataučić iz Povijesnog muzeja Hrvatske, Ivo Pejaković i Đorđe Mihovilović iz JUSP Jasenovca, Dejan Motl iz JUSP Donje Gradine, Jovan Byfors s Open Universityja, Danijel Vojak sa Instituta Ivo Pilar,  Dubravka Stojanović sa Sveučilišta u Beogradu, Loranda Miletić iz Agencije za odgoj i obrazovanje te Maja Dubljević i Marko Smokvina iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću