hr

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu danas počinje razmatranje tužbe Južne Afrike koja traži hitne privremene mjere zaustavljanja sukoba u Gazi.

Južnoafrička Republika, koja je pokrenula slučaj, traži od suda da hitno djeluje “kako bi zaštitio palestinski narod od daljnje, ozbiljne i nepopravljive štete prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja se i dalje nekažnjeno krši”. Rasprava počinje danas 11. siječnja i nastavlja se sutra 12. siječnja u 10:00. Možete je pratiti putem poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=4f_yoal4gx8

U terorističkom napadu Hamasa 7. listopada 2023. brutalno je ubijeno najmanje 1200 ljudi, državljana Izraela i drugih država, a u Gazu odvedeno oko 240 taoca. Uslijedili su izraelski napadi koji su doveli do smrti više od 23000 Palestinaca u Gazi, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Od toga su 70 % njih žene i djeca. UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama procijenila je da je 1,9 milijuna ljudi raseljeno zbog rata u Gazi što je gotovo 85 % stanovništva, dok je na desetke tisuća zgrada uništeno.

U pisanom zahtjevu sudu za pokretanje postupka, Južnoafrička Republika je između ostalog istaknula: “Djela i propusti Izraela na koje se žali Južna Afrika genocidnog su karaktera jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinskog stanovništva”.

Izrael je žestoko reagirao na podnesenu prijavu, nazivajući je “neutemeljenom” i “klevetom”. Izraelci tvrde kako djeluju u samoobrani, želeći uništiti Hamas kako bi zaštitili izraelski narod.

Danas će svoje pravne argumente pred sudom, iznijeti Južna Afrika, a sutra Izrael. Presuda bi mogla biti objavljena već za nekoliko tjedana. Pratit ćemo postupak, u skladu s našim mogućnostima.