hr

Ljubazno Vas pozivam na razgovor i otvorenje izložbe pod naslovom „Qui si parla italiano, qui si saluta romanamente… ” (”Ovdje se govori talijanski, ovdje se koristi rimski pozdrav…”) u Udinama, u četvrtak 26. svibnja 2022. 

Otvorenju izložbe prethodit će razgovor sa svjedocima vremena Slavkom Malnarom iz Ravnica i Maricom Šimić iz Prezida, koji su kao djeca preživjeli fašističke logore na Rabu i u Gonarsu. U publici će biti studenti i studentice uz profesore sa Sveučilišta u Udinama, kao i drugi zainteresirani. Razgovor na hrvatskom, s prijevodom na talijanski jezik, održava se od 9:00 – 11:00 a moderira ga Vesna Teršelič, u Sala Gusmani, Palazzo Antonini, Via Petrazzo 8, Udine.

Nakon razgovora, u 12:00 sati, slijedi otvorenje izložbe na kojem će govoriti autorica izložbe o talijanskim fašističkim logorima Nataša Mataušić, voditelj radionice fotografije Saša Kralj i istraživačica Alice Straniero .

Izložba ostaje otvorena do 17. lipnja 2022. u Velario di Palazzo di Toppo, Wassermann, Via Gemona 92, Udine.

Zahvaljujemo na suradnji u pripremi izložbe Sveučilištu u Udinama, Hrvatskom povijesnom muzeju, Muzeju novejše zgodovine, Muzeju grada Rijeke i zaposlenicima i zaposlenicama Documente – Centra za suočavanje s prošlošću