hr | en

U ratu na dubrovačkom području ubijeno je 116 civila, a više stotina ranjeno; poginulo je 430 hrvatskih branitelja, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33 tisuće osoba i uništena su 2.071 stambena objekta.

Na današnji dan, 06. prosinca, dvadeset i jednu godinu od najrazornijeg napada u dubrovačkoj povijesti, želimo podsjetiti javnost na teška stradanja koja je pretrpjelo stanovništvo grada Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja te na ratna razaranja povijesne jezgre Grada koja su nastala kao rezultat višemjesečnih napada JNA – stoji u priopćenju kojeg potpisuju, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava.

Gotovo 240 dana građani i građanke Dubrovnika živjeli su u kopnenoj i pomorskoj blokadi, 138 dana bez struje i vode, a više od četiri mjeseca proveli su u skloništima. Na području Konavala, Župe Dubrovačke i primorja u blizini Dubrovnika, snage JNA uništavale su selo za selom, rušeći, pljačkajući i paleći civilne objekte. Dio stanovništva izbjegao je u u Dubrovnik, sjevernu Dalmaciju i na otoke, a u selima su ostali uglavnom stariji mještani od kojih su mnogi ubijeni ili odvedeni u JNA logore u Morinju u Crnoj Gori ili u Bileći u BIH.

Crnogorsko pravosuđe još uvijek nije donijelo niti jednu pravomoćnu presuda zbog ratnih zločina počinjenih tijekom napada na Dubrovnik, istaknuli su u listopadu ove godine iz podgoričke Akcije za ljudska prava.

Zajedničkim priopćenjem (Rat za mir-21 godina kasnije) oglasile su se i podgoričke organizacije civilnog društva, Akcija za ljudska prava i Centar za građansko obrazovanje te u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću odaslali javni apel crnogorskom Specijalnom tužitelju za ratne zločine u vezi pokretanja istraga i procesuiranja odgovornih crnogorskih državljana za ratne zločine izvršene tijekom napada JNA na Dubrovnik i njegovu okolicu.

Priopćenja u cijelosti pogledajte u prilogu.