hr | en

U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice napada na Dubrovnik a u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, Podgorica, Akcije za ljudska prava, Podgorica i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Zagreb, u petak 02. prosinca 2011. u Podgorici, Hotel Podgorica, dogodit će se skup pod nazivom “Rat za mir” – 20 godina kasnije.

Sudionici/e
rasprave iz Hrvatske i Crne Gore, tijekom skupa koji se organizira uz
podršku Friedrich Ebert fondacije govorit će o društvenim i političkim
aspektima rata, poslijeratnoj obnovi i izgradnji povjerenja, potrebama i
sudbini žrtava te sudskom procesuiranju ratnih zločina u kontekstu
napada na Dubrovnik i to kroz sljedeće tematske cjeline: Procesuiranje
ratnih zločina – izazovi i postignuća, Dubrovnik i Morinj 90-tih –
različite vizure, Pogled u budućnost – obrazovanje, mediji i civilno
društvo
.

U okviru konferencije bit će otvorena izložba fotografija “Kamena prašina nad Gradom”, dubrovačkog fotografa i branitelja Pava Urbana
koji je poginuo 06. prosinca 1991. pokušavajući svojom kamerom
zabilježiti brojne granate koje su padale u njegovoj neposrednoj blizini
po Stradunu.

Na konferenciji uz predstavnike/ce Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Vrhovnog suda Crne Gore, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske kao i odvjetnika/ca koji zastupaju logoraše logora Morinj sudjeluju, Metodije Prkačin, logoraš logora Morinj, Luko Brailo, novinar Novog lista, Šerbo Rastoder, Filozofski fakultet Podgorica, Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava Zagreb, Vladimir Pavićević, Fakultete političkih nauka Beograd i Veseljko Koprivica, novinar tjednika Monitor.

U ime organizatora na konferenciji će govoriti Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO-a, Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, Vesna Teršelič, voditeljica Documente kao i dr. Michael Ehrke, direktor regionalnog Ureda Friedrich Ebert fondacije.