hr | en

U organizaciji ACIPS-a i Fondacije Friedrich Ebert, u Sarajevu je 20. rujna 2012. godine promovirana knjiga „Re:vizija prošlosti. Politike sjećanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji od 1990. godine“, autora Darka Karačića i autorica Nataše Govedarice i Tamare Banjeglav, koordinatorice programa kulture sjećanja u Documenti.
 
Ova publikacija je rezultat regionalnog istraživanja, provedenog u BiH, Hrvatskoj i Srbiji tijekom 2011. godine, u cilju istraživanja politika sjećanja na zajedničku prošlost i ratove koji su se tijekom 1990-ih godina dogodili u regiji, kao i na posljedice ovih ratova.

Uz prisutnu autoricu Natašu Govedaricu i autora Darka Karačića, knjigu su promovirali profesor Husnija Kamberović, profesor na Filozofskom fakultetu i direktor Instituta za historiju iz Sarajeva i profesor Dino Abazović, sa Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Promotori su utvrdili nedostatak primarnih istraživanja u ovom području i naglasili potrebu za kontinuiranim, kako akademskim, tako i praktičnim istraživanjima u području memorijalizacije i politika sjećanja u regiji. Budući da zajednička prošlost ovog geografskog područja prolazi kroz razne interpretacije i jako je podložna pogrešnom tumačenju, naglašena je važnost pokretanja ozbiljne kritičke diskusije o politici sjećanja i društvenoj memoriji uopće, koje su u prethodnom periodu bile potpuno zanemarene. A ova pitanja se najbolje mogu istražiti putem analiziranja procesa memorijalizacije i memorijskih gesti, što je, po zaključku promotra, i najveći doprinos ove publikacije.

izvor: ACIPS