hr | en

Centar za mirovne studije, Documenta i Miramida Centar vas pozivaju na promociju dokumentarnog filma „Nemoj mi samo o miru i ljubavi“ (48 min, 2010.), autora Ćazima Derviševića iz Sarajeva. Projekcija će se održati u srijedu, 24.11.2010. u 19h u Dokukinu (Katančićeva 3, Zagreb).

Film prati Miramidane, susrete ljudi posvećenih izgradnji mira, rujna 2009. u Grožnjanu pod nazivom „Kamo idemo i idemo li tamo zajedno?“ posvećene složenosti procesa pomirenja. Zamišljen izvorno kao dokument o jednom događaju, film je, vođen autorskom rukom Ćazima Derviševića, postao događaj za sebe.


Montažom, korištenjem arhivskih materijala, odabirom sugovornica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Irske i Sjeverne Amerike ova nas ‘reportaža kolažnog tipa’ ne ostavlja ravnodušnom. U filmu se smjenjuju ratni veterani, vodeći svjetski stručnjaci iz ljudskih prava i izgradnje mira, posvećene mirovne aktivistice iz Berka i Gornjeg Vakufa-Uskoplja, hip hoper Frenkie, iskustva EXIT-a, autorski umjetnički rad „Snajper“ sarajevske umjetnice Adele Jušić i još štošta, vodeći nas bez zastoja od
poznatog ka novom, od svakodnevnih do intelektualno zahtjevnih i emocionalno snažnih dijelova. Film koji teče lagano, a pritom nas trese, zbunjuje, nadahnjuje i osnažuje.

Projekcija filma odvija se u okviru Trećih Miramidana – Dana Izgradnje mira, pod istoimenim naslovom „Nemoj mi samo o miru i ljubavi – Nenasilni odgovori na društvene probleme su Izgradnja mira“.

Nakon projekcije biti će upriličen razgovor o filmu i knjizi „U dosluhu i neposluhu – Pozitivni primjeri Izgradnje mira u Hrvatskoj u 90ima i kasnije“ na čijem je DVD-u i Ćazimov film.

Dokukino Croatia, Katančićeva 3, Zagreb, srijeda, 24. studeni 2010 u 19h.
www.dokukino.net