hr | en

05. i 06. svibnja 2014. EUNIC (EU National Institutes of Culture) Hrvatska organizira u Zagrebu međunarodni simpozij povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Simpozij pod nazivom Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata održava se uz potporu Ministarstva kulture RH i Hrvatskog državnog arhiva te u znanstvenoj suradnji s povjesničarima Sveučilišta u Zagrebu i organizacijama civilnog društva Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Inicijativom mladih za ljudska prava.

Sukobi dvadesetog stoljeća koji su bjesnili Europom rezultirali su zajedničkim opredjeljenjem za mir i pomirenje, što je temelj europskog identiteta. Cilj simpozija, namijenjenog širokoj publici, je osigurati razumijevanje pojmova povjesnih rasprava i promišljanje o moći povijesti kao sredstva za učvrščivanje mira i pomirbe.

Prvi svjetski rat oblikovao je sudbinu Hrvatske i njenih susjeda. Ipak, povjesničari su proveli ograničena istraživanja o posljedicama prvog svjetskog rata za ovu regiju te je malo spomena na ono što se dogodilo u kolektivnom sjećanju naroda.

Stogodišnjica rata je prilika da se ukaže na to da ovaj sukob i dalje utječe i na današnje europljane. Simpozij se neće baviti pitanjem odgovornosti za izbijanjem sukoba, već je prilika da se otvori rasprava o tome kako komemorirati ovaj rat a kako bismo sa što više razumijevanja sagledali naš zajednički europski identitet, u čemu će od velike pomoći biti izuzetna kvaliteta sudionika/ca simpozija, redom uglednih povjesničara i istraživača.

EUNIC Hrvatska je mreža nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica Europske unije prisutnih u Hrvatskoj, koja okuplja sljedeće institute: Austrijski kulturni Forum, British Council, Goethe institut Hrvatska, Instituto Camoes, Instituto Cervantes, Institut francais, Instituto Italiano di Cultura, …

Popratno se organizira i izložba orginalnih fotografija iz osobne zbirke povjesničara Nevena Budaka. Pod naslovom Hrvati u Prvom svjetskom ratu izložba će biti predstavljena u Francuskom institutu Zagreb.

Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću