hr

Pozivamo vas na projekciju filma Renate Poljak o partizankama pod naslovom „Šume šume“  koji ko-produciraju Documenta i Kinematograf. Projekcija će se održati  u ponedjeljak 20.5.2024. u 20:00 u klubu Močvara, Trnjanski nasip bb. Projekcija je besplatna.

Teme kolektivnih i osobnih memorija, njihovih reprezentacija i različitih odnosa prema društvenim i privatnim nasljeđima prošlih vremena (i prostora), među najistaknutijim su stvaralačkim interesima vizualne umjetnice i redateljice Renate Poljak. U novom filmu „Šume šume“ (2024), svom debitantskom dugometražnom dokumentarnom radu, Poljak poseže za metodološki uzornim, ali istovremeno poetiziranim oralnohistorijskim postupkom u kojega uz intervjue s dvjema protagonisticama (osječkom špijunkom i najstarijom živućom partizankom) upliće i zvučni zapis glasa treće obogaćen filmskom arhivom te eksperimentalnu interpretaciju dnevničkih zapisa četvrte – one koja je prije smrti od tifusa iskusila fatalnu ljubav. „Šume šume“ tako nisu tek vrijedno svjedočanstvo o antifašističkoj borbi žena i njihovom položaju u poslijeratnoj Jugoslaviji, već i traganje za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima, ali posredno i film o današnjoj, podosta strabističkoj perspektivi na prošlost.

O tim i drugim ženama nevjerojatne snage, ljubavi i osjećaja za pravdu na Filmskoj večeri u Močvari 20. svibnja nakon projekcije filma „Šume šume“ razgovaramo s redateljicom Renatom Poljak, producenticama Vesnom Teršelič (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću) i Dijanom Cetinom Mlađenović (Kinematograf) te povjesničarkom Natašom Mataušić – suradnicom filma i jednom od najboljih poznavateljica Antifašističke fronte žena u ratu i miru.

Gošće:
Renata Poljak, redateljica
Nataša Mataušić, povjesničarka
Vesna Teršelič, producentica (Documenta) i mirovna aktivistica
Dijana Cetina Mlađenović, producentica (Kinematograf)

Moderira: Silvestar Mileta

Raspored:
19:30 vrata
20:00 projekcija
21:10 razgovor