hr | en

Pred Vama je cjeloviti, dvotjedni izvještaj (ožujak 2014.) u vezi suđenja za ratne ratne zločine, kojeg Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću realizira u suradnji sa Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanskim odborom za ljudska prava a temeljem monitoringa svih  postupaka u vezi istraga i suđenja za ratne zločine u RH-a.

S obzirom na interes javnosti i aktualnosti događanja u ovome tjednu iz izvještaja izdvajamo naše reakcije na Ažurirano izvješće DORH-a o kaznenim postupcima zbog kaznenih djela ratnih zločina kao i komentar u vezi smjene na čelu DORH-a. U vezi započetih rasprava pred Međunarodnim sudom pravde još jednom upozoravamo na brojke svih nestalih u Domovinskom ratu čija sudbina je još uvijek nepoznata.

/ Krajem veljače DORH je objavio ažurirano izvješće o kaznenim postupcima zbog kaznenih djela ratnih zločina. Mada se, u usporedbi s ranijim godinama, u 2013. godini bilježi povećanje broja osoba protiv kojih je pokrenuta istraga, procesuiranje ratnih zločina još uvijek je sporo, a s obzirom da su osumnjičenici uglavnom nedostupni, i neučinkovito.

U 2013. su podignute optužnice protiv 24 osobe – 23 pripadnika srpskih postrojbi, od kojih je tek jedan dostupan hrvatskom pravosuđu, te jednog pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (Josip Boljkovac), čime je, nakon više od desetljeća stanke, nastavljeno procesuiranje zločina počinjenih tijekom ili neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Za razliku od prethodnih godina, kada su tijekom intenziviranja pristupnih pregovora između RH i EK provedene istrage i podignute optužnice za neke od najtežih zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih postrojbi, poput zločina počinjenih u Sisku i okolici, na Zagrebačkom velesajmu i u Pakračkoj Poljani, postolujno u Gruborima, …, tijekom cijele 2013. godine nije pokrenuta niti jedna istraga niti je optužen ijedan pripadnik HV-a ili MUP-a RH!

Smatramo da osim zločina navedenih u ažuriranom izvještaju DORH-a, javnost zanimaju i zločini počinjeni u tijeku i nakon vojno-redarstvenih akcija „Oluja“ i „Bljesak“, poput zločina nad srpskim civilima u Medarima. U ovotjednom postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu spomenut je i zločin nad pretežno hrvatskim civilima i braniteljima u Bogdanovcima, koji još nije procesuiran. Još uvijek nije pokrenuta istraga niti za zločine počinjene nad srpskim civilima u Vukovaru.

Više detalja u izvještaju koji se nalazi u hrvatskoj i engleskoj verziji u nastavku.

/ DORH je pod vodstvom Mladena Bajića procesuirao ranije neistražene ratne zločine, proveo postupke protiv pripadnika hrvatskih postrojbi koje se godinama izbjegavalo procesuirati te proveo reviziju postupaka protiv pripadnika srpskih postrojbi koje su ranije optuženi ili osuđeni u pristranim postupcima, bez dovoljno dokaza da su upravo konkretni okrivljenici počinitelji ili da se radi o ratnim zločinima. Unatoč tomu, ostalo je puno neprocesuiranih ratnih zločina, poput zločina krajem ’91. u Bogdanovcima, u kojem je ubijeno više od 50 civila i branitelja mahom Hrvata, kao i zločina nad srpskim civilima u Vukovaru te u tijeku i nakon VRA “Oluja”. Nadamo se da sa Cvitanovim dolaskom na čelo DORH-a procesuiranje ratnih zločina neće pasti u sjenu procesuiranja slučajeva korupcije.

/ U vezi započetih rasprava pred Međunarodnim sudom pravde po tužbama za genocid još jednom konstatiramo kako nažalost, na najvišim političkim razinama niti RH niti Republika Srbija nisu uložile dovoljno napora kako bi se razriješile sudbine nestalih i ubrzali postupci protiv odgovornih za njihova stradanja.

U siječnju 2014. godine tragalo se za 1663 osobe nestale u Domovinskom ratu. Od navedenog broja 945 osoba, uglavnom hrvatske nacionalnosti, nestale su 1991. i 1992. godine. 718 osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, nestalo je 1995. godine. O potonjem broju i nužnosti otkrivanja njihove sudbine hrvatski mediji uglavnom ne izvještavaju.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću