hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek pozivaju vas na sutrašnju konferenciju za novinare, a u povodu objave prvostupanjske presude šestorici čelnika tzv. Herceg Bosne u haaškom predmetu Prlić i drugi.

Na konferenciji koju organiziramo u srijedu, 29. svibnja u 13.00 h, Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, neposredno nakon izricanja presude, govorit će Zoran Pusić i Marko Sjekavica, Građanski odbor za ljudska prava i Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, terete se u 18 točaka optužnice, temeljem individualne kaznene odgovornosti, koja uključuje i udruženi zločinački podhvat (UZP), te zapovjedne odgovornosti, za počinjenje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na dijelovima teritorija Bosne i Hercegovine.

Glavna rasprava u jednom od najdugotrajnijih haaških suđenja započela je 26. travnja 2006. godine.

Tijekom dokaznog postupka saslušano je 208 svjedoka te izvedeno preko 10 000 materijalnih dokaza.

Tužiteljstvo je za optužene zatražilo kazne u rasponu od 25 do 40 godina zatvora, dok su se obrane zalagale za oslobađajuće presude.