hr | en

Dana 16.11.2019. opt. Dušan Kacar je zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobođen optužbe da bi počinio ratni zločin protiv civila i to tako da je 05. srpnja 1991. u Gornjoj Budiini kao pripadnik specijalne postrojbe milicije tzv. SAO Krajine, s drugim pripadnicima iste postrojbe, iz zasjede napao auto te hicima iz automatske puške otvorio vatru na civilne osobe u autu i pri tom usmrtio, tada maloljetnu Josipu Kožić, a teko ozijedio njezinu sestru, Snježanu Kožić i Vladu Dumbovića.

Podsjećamo, kazneni postupak provodi se u odsutnosti optuženika. Rasprava u ovom kaznenom postupku započela je na Županijskom sudu u Zagrebu  04. studenog 2019.

Inkriminacija:

Optuženik se tereti:

  – da je 05. srpnja 1991. u Gornjoj Budičini kao pripadnik specijalne postrojbe milicije tzv. SAO Krajine, s drugim pripadnicima iste postrojbe, iz zasjede napao auto te hicima iz automatske puške otvorio vatru na civilne osobe u autu i pri tom usmrtio, tada maloljetnu Josipu Kožić, a teko ozijedio njezinu sestru, Snježanu Kožić i Vladu Dumbovića.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 1K-rz-5/16

Vijeće za ratne zločine: sudac Zdravko Majerović, predsjednik vijeća, sutkinja Duđanka Zastavniković Duplančić, članica i Petar Šakić, član

Optužnica: ŽDO-a u Sisku, broj K-DO-107/14 od 23. svibnja 2016.

Zastupnik optužbe: Stipe Vrdoljak, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Sisku

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civila iz čl. 120. stavak 1. OKZ RH

Optuženik: Dušan Kačar, nedostupan hrvtaskom pravosuđu, kazneni postupak se provodi  u odsutnosti optuženika

Braniteljica optuženog: branitelj po službenoj dužnosti, Željko Kubanović, odvjetnik iz Zagreba

Žrtve:

Josipa Kožić, ubijena

Snježana Kožić, teško tjelesno ozlijeđena

Vlado Dumbović, teško tjelesno ozlijeđen