hr | en

Na Županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak 10. veljače 2020. objavljena je prvostupanjkska presuda kojom je opt. Dragan Birač, u odsutnosti, za ubojstvo obitelji Bišćan, osuđen na 12 godina zatvora. Optuženik je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi.

Optuženik je za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila, počinjen ubojstvom Anđelke Bišćan i Jagode Brkljačić, osudjen na 8 godina zatvora dok je za ubojstvo Mladena Bišćana koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela dalje imao status ratnog zarobljenika, te je riječ o ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika, osudjen na 7 godina zatvora. Jedinstvena kazna, budući da se radi o stjecaju kaznenih djela, odmjerena mu je u trajanju od 12 godina zatvora. Sudsko vijeće utvrdilo je da dozazi izvedeni tijekom rasprave, posebice iskaz Danijela Biscana očevica dogadjaja kao i drugih svjedoka koji su opisivali oružje koje je optuženik dužio tada, pružaju pouzdani osnov za zaključak da je krivnja optuženika nedvojbena.

Podsjećamo, Dragana Birača se tereti da je kao pripadnik paravojne srpske postrojbe, koja je u rujnu 1991. opkolila kuću obitelji Bišćan na tada okupiranom području Hrvatske Kostajnice, a nakon što je obitelj s podignutim rukama izašla iz svoje kuće, hicima iz automatske puške izvršio ubojstvo supružnika Anđelke i Mladena Bišćana, te Anđelkine majke Jagode Brkljačić. Sin Danijel je preživio napad na svoju obitelj i neposredni je očevidac ovog tragičnog događaja.