hr | en

Večeras, 2. prosinca će u Berlinu biti dodijeljena Schwarzkopf europska nagrada. Ovogodišnji/e dobitnici/e su Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Nataša Kandić, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda i Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva.

U obrazloženju Fondacije Heinz-Schwarzkopf kaže se da su nagrađeni “zbog svog neumornog rada za mir i razumijevanje u jugoistočnoj Europi”.

“Dajemo priznanje osobama posvećenim hrabrom kazivanju istinu o ogromnoj tuzi i nepravdi”, precizirao je predsjednik žirija Tobias Bütow.

Nagrada će biti uručena večeras, 2. prosinca 2009, na ceremoniji u Berlinu.

Fondacija je nagradu Schwarzkopf Europe Award ustanovila 2003. kako bi svake godine odavala priznanje institucijama i pojedincima/kama iz javnog života koji na poseban način doprinose europskom sporazumu, europskim integracijama, i miroljubivoj i odgovornoj ulozi Europe u svijetu.

Dobitnike i dobitnice svake godine predlaže 200.000 mladih iz cijele Europe koji na taj način odaju priznanje ljudima za koje smatraju da danas rade na oblikovanju Europe sutrašnjice prema idejama i željama mladih.