hr

Smatramo da odluka Predsjednika Zorana Milanovića o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu optuženom za ratni zločin nije primjerena ni etički prihvatljiva.  Iako je zakonita, odluka nije primjerena jer su činjenice o počinjenim zločinima sudski utvrđene van razumne sumnje, a veći dio osuđenih već je izdržao kazne. Podsjećamo da su odluci prethodile odluke  Ustavnog suda iz 2015. i Vrhovnog suda iz 2016. kojima je pravomoćno presuđeni postupak za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku zbog proceduralne pogreške vraćen na početak.  Kad je tadašnji predsjednika RH, Ivo Josipović, donio odluku o oduzimanju odlikovanja na snazi je bila presuda Vrhovnog suda koja je danom donošenja, 02.06.2010. postala pravomoćna, čime je okončano suđenje koje je nakon zakašnjele istrage počelo u listopadu 2007.

Zabrinjava neučinkovitosti pravosuđa, jer je posljednje ročište u ponovljenom postupak protiv opt. Branimira Glavaša i dr., koji je započeo je 15. lipnja 2018. održano u ožujku 2020. Još uvijek nije imenovano novo sudsko vijeće pred kojim će se nastaviti postupak. Zbog izmjene sastava vijeća rasprava će morati početi iznova i svi će se dokazi morati ponovo izvesti.

Iznenađuje i da je odluka objavljena u Narodnim novinama, bez dodatnog obraćanja javnosti u kom se moglo iskazati razumijevanje za žrtve ratnih zločina počinjenih u Osijeku i njihove obitelji. Oni čekaju pravdu gotovo trideset godina i zaslužili su objašnjenje razloga za odluku o povratu odlikovanja.

No zabrinjava i da je Predsjednik mogao odlučiti drugačije jer je, po odredbama Zakona o odlikovanjima i priznanjima, mogao oduzeti odlikovanja neovisno o postojanju pravomoćne presude. Naime, članak 36. ovog Zakona propisuje da odlikovanja može oduzeti Predsjednik Republike po vlastitoj odluci ako njihov nositelj postupa protivno pravnom poretku i moralnim zasadama RH. Pod ovu odredbu bi se moglo podvesti i vođenje kaznenog postupka po pravomoćnoj optužnici za najteža kaznene djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, posebno kad se radi o optuženicima nositeljima najviših funkcija javne vlasti, poput Branimira Glavaša koji je bio zastupnik Hrvatskog sabora i dugogodišnji župan Osječko-baranjske županije.

Procesne pogreške i neučinkovitost pravosuđa u suđenju prvi put započetom davne 2007. godine, ne bi smjele biti razlog za svojevrsnu rehabilitaciju optuženog za ratne zločine, posebno dok je sudski postupak još u tijeku.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova