hr

Presudom Apelacionog suda u Beogradu preinačena je prvostupanjska presuda Višeg suda, Odjeljenja za ratne zločine u Beogradu, kojom su 8 okrivljenika u ponovljenom postupku proglašeni krivima i osuđeni za ratni zločina počinjen protiv civila u Lovasu u listopadu 1991. godine u kom je ubijeno 69 a ranjeno 12 osoba. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za  mir, nenasilje i ljudska prava Osijek smatraju da u sudskom postupku dugom preko jednog desetljeća pravda za žrtve nije dostignuta.

Pripadnici teritorijalne obrane i dobrovoljačke jedinice „Dušan Silni“, zajedno s postrojbama Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA su 10. listopada 1991. godine oko 7,30 sati, izvršili topnički napad na Lovas. Slijedio je pješadijski napad na mjesto, pri kom su ubijali ljude koji su se zatekli na ulici. Uslijed artiljerijske vatre i pješadijskog napada poginulo je oko 30 stanovnika Lovasa. Optuženici su nakon okupacije mjesta tjerali Hrvate da nose bijele trake na rukavima, označavali im kuće i ograničavali im kretanje. Hrvate i Hrvatice su uhićivali, mučili, prijetili im smrću, tjerali ih na prinudni rad, prijetili im silovanjem i pljačkali. 18. listopada 1991. izdvojili su veću grupu Hrvata, koja je otjerana u minsko polje.

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je od optužbe okr. Milana Devčića i okr. Željka Krnjajića, koji su prvostupanjskom presudom proglašeni krivima i osuđeni na kaznen zatvora u trajanju od 8 i 6 godina. Ostaloj šestorici okrivljenika smanjena je kazna zatvora u trajanju manjem od zakonskog minimuma.

Za žrtve ovoga teškog zločina, članove obitelji žrtava, ovakva presuda je, zasigurno, duboko nepravedna, jer je izostala osuda primjerena težini, svireposti i upornosti u izvršenju zločina od strane Apelacionog suda u Beogradu, što je vidljivo iz smanjenja izrečenih zatvorskih kazni ispod zakonskog minimuma.

Zbog dugotrajnosti ovoga kaznenog postupka, od prvotno 14 okrivljenika, zbog smrti 5 okrivljenika i razdvajanja postupka za 1 okrivljenika, u optužnici je ostalo 8 okrivljenika. Na žalost, i broj žrtava iz prve optužnice (69), nakon obustave postupka protiv umrlih okrivljenika i razdvajanja postupka, u izmijenjenoj optužnici umanjen je na 28 žrtava. Dakle, za 41 ubijenu žrtvu nitko nije pravomoćno osuđen.

Pravomoćnom presudom Apelacionog suda u Beogradu oslobođena su optužbe dvojica okrivljenika koji su i u prvom i u ponovljenom prvostupanjskom postupku nepravomoćno osuđeni na bezuvjetne kaznen zatvora. Ostalih 6 okrivljenika pravomoćno su osuđeni na kazne zatvora ispod zakonskog minimuma, a sudjelovali su, prema utvrđenju Suda, u stradavanju 19 i ranjavanju 12 civila.

Također, zabrinjava što pravosuđe Srbije niti 30 godina od počinjenog teškog ratnog zločina u Lovasu ne želi procesuirati i osuditi visoko rangirane pripadnike bivše JNA. Unatoč činjenicama iznesenim tijekom ovog kaznenog procesa, izvedenim brojnim materijalnim i personalnim dokazima, iz kojih vrlo jasno slijedi odgovornost bivše JNA za izvršene zločine u Lovasu, nitko od viših ili visokih časnika bivše JNA nije odgovarao za taj zločin.

U Lovasu je ubijeno 69 osoba, ranjeno 12 osoba. Koliko je zločin težak govori činjenica da su već prvog dana okupacije sela ubijena 22 civila. U minskom polju, u koje su žrtve natjerane, smrtno je stradalo 19 osoba, 12 osoba je teško i lakše ranjeno. Od okupacije sela u Lovasa su stacionirani pripadnici bivše JNA sa svojim podčinjenim jedinicama iz Srbije (TO Valjevo, dobrovoljačka jedinica „Dušan Silni“), čiji su pojedini pripadnici izvršili najteže zločine, a njima pretpostavljeni oficiri bivše JNA nisu učinili ništa da zaštite civile i spriječe zločine.

Izostanak novih istraga i podizanje novih optužnica protiv najviše rangiranih oficira bivše JNA, od komandanta do njemu podčinjenih oficira Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA, vrlo zorno pokazuje politički stav u Republici Srbiji koje preuzima pravosuđe Republike Srbije, da ne procesuira zločine za koje su odgovorni časnici i sam vrh bivše JNA.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova