hr | en

17. rujna, na današnji dan prije 15 godina završilo je povlačenje Hrvatske vojske iz Medačkog džepa te ovim putem podsjećamo javnost na sudbinu brojnih žrtava.

Svrha operacije HV i specijalne policije bila je osloboditi dio okupiranog teritorija RH u širem području Divosela, Čitluka i Počitelja, koje je činilo Medački džep, kako bi se zaustavilo kontinuirane topničke napade na Gospić. Sama je akcija provedena brzo i stanovnicima Gospića omogućila je sigurniji život, jer su nakon akcije granatiranja prestala.

Na žalost, pri provođenju vojne operacije „Džep ’93“ nije se postupalo prema propisima međunarodnog prava te su posljedice spomenutih kršenja bile neopravdane  ljudske žrtve i materijalne štete.

Kako je u prvostupanjskoj presudi utvrdio sud, još uvijek neutvrđeni pripadnici hrvatskih postrojbi ubijali su, okrutno zlostavljali i masakrirali civile srpske narodnosti, palili i rušili kuće i gospodarske zgrade te pljačkali i uništavali njihovu ostalu imovinu, kako bi se postiglo njihovo trajno iseljenje, zbog čega je preostalo srpsko stanovništvo doista i napustilo taj kraj. Danas  su pusta i razrušena sela Rajčevići, Krajnovići, Potkonjaci, Drljići, Strunići, Veliki Kraj, Donje Selo, Divoselo, Čitluk, Sitnik, Počitelj i Rogići.

Izražavajući žaljenje zbog ljudskih žrtava i stradanja pozivamo nadležna tijela da utvrde izravno odgovorne za počinjene zločine kao i druge osobe zapovjedno odgovorne za način planiranja i izvršenja akcije. 

Naime,  sud je prvostupanjskom presudom oslobodio od optužbi Rahima Ademija, dok je Mirka Norca osudio na sedam godina zatvora jer nije ništa poduzeo da spriječi i suzbije  zločine prema civilima i zarobljenim vojnicima.  Međutim sud je pritom ustanovio da Davor Domazet Lošo kao izaslanik NGSHV zadužen za operaciju „Džep 93“ nije imao savjetodavne nego  zapovjedne ovlasti, a primao je zapovijedi od Janka Bobetka. Sud je ustanovio i da je Specijalnom policijom u akciji „Džep 93“ zapovijedao Željko Sačić, koji je zapovijedi primao isključivo od Mladena Markača. Pozivamo Državno odvjetništvo da inicira istrage i podigne nove optužnice za zločine u Medačkom džepu te uz žrtve već navedene u presudi uvrsti i imena ubijenih iznesena u dokaznom postupku koja do sada nisu izrijekom spomenuta ni u optužnici ni u presudi.  

Vesna Teršelič, Documenta                 
Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava
Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek