hr | en

Na ostacima zgrade Borovo Commerce u Vukovaru inače mjestu zločina i spomen obilježju žrtvama u četvrti Borovo naselje osvanuli su grafiti nacionalističkog sadržaja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska Osijek i Građanski odbor za ljudska prava  izražavaju osudu i žaljenje nad postupcima nepromišljenih pojedinaca i to na mjestu usmrćenja velikog broja žrtava i stradalnika tijekom Domovinskog rata.

Spomen obilježje u vukovarskom Borovu naselju, kao i sva ostala mjesta razaranja, zatvaranja i ubijanja nedužnih žrtava, trebaju biti mjesta sjećanja i pamćenja, koja će prenijeti jasnu poruku osude zla i zločina.

I ovom prilikom izražavamo javnu solidarnost s roditeljima i obiteljima zarobljenih i nasilno odvedenih i još jednom upozoravamo na činjenicu da je mali broj izvršitelja ratnih zločina izveden pred lice pravde. Upozoravamo i na pomanjkanje suosjećanja i solidarnosti prema žrtvama iz drugih etničkih zajednica, kao i na brojku od 1.997 nestale osobe za kojima obitelji još uvijek tragaju.

Vesna Teršelič, Documenta
Katarina Kruhonja, Centar za mir nenasilje i ljudska prava Osijek
Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava