hr | en

Ove godine obilježavamo 15 godina od masakra u Varivodama, kada su u noći 28. rujna 1995. pripadnici Hrvatske vojske ubili starosjedioce srpske nacionalnosti i to gotovo dva mjeseca nakon prekida ratnih djelovanja tijekom vojno-redarstvene akcije „Oluja“. Brutalno i bez povoda smaknuto je devetoro osoba, od kojih je najmlađa imala 60, a najstarija 85 godina.

Povodom svečanog otkrivanja novog spomenika i komemoracije žrtvama zločina u Varivodama ovog utorka, 5. listopada 2010., podsjećamo sve relevantne vladine institucije na neizvršenu obvezu otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnog zločina u Varivodama te obvezu osiguravanja obeštećenja i priznanja  njihovih gubitaka.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanski odbor za ljudska prava pozdravljaju inicijativu otkrivanja novog spomenika žrtvama zločina u Varivodama u želji da, kao i sva ostala mjesta razaranja, zatvaranja i ubijanja nedužnih civila, postanu mjesta sjećanja i pamćenja koja će poslati jasnu poruku osude zla i zločina.

U središtu Varivoda, sela koje je prije rata imalo gotovo 500 stanovnika, a danas ih je svega nekoliko desetaka, do travnja ove godine stajala je skromna ploča na kojoj se nalazio popis ubijenih žrtava. Drveni krst, podignut njima u spomen, vandalski je oskvrnut 23. travnja ove godine.

Žrtve zločina u Varivodama: Jovan Berić, Marko Berić, Milka Berić, Radivoj Berić, Marija Berić, Dušan Dukić, Jovo Berić, Špiro Berić i Mirko Pokrajac izrešetani su mecima, uglavnom na pragovima vlastitih domova.

Njihova tijela su sahranjena u masovnu grobnicu u Kninu, nisu prikupljeni svi dokazi, nije provedeno kvalitetno balističko vještačenje. Svaki dokument, svjedočanstvo, izjava i svaki raspoloživi podatak navode da je taj ratni zločin izvršen na izrazito okrutan način. Za zločin se sumnjičilo četvoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, kazneni postupak je obustavljen zbog nedostatka dokaza, čime je istraga vraćena na početak, protiv nepoznatih počinitelja. Niti osam godina nakon završenog postupka pred šibenskim sudom nema novih saznanja te nije započet progon počinitelja tog zločina. Obitelji žrtava, tražeći zadovoljštinu od Republike Hrvatske na općinskim sudovima i županijskim sudovima, doživjele su nove udarce pravosuđa koje je njihove tužbe odbilo te im dosudilo naplatu parničnih
troškova. Jovanu Beriću sinu ubijenih iz Varivoda je dosuđeno plaćanje parničnih troškova u iznosu od čak 54,000 kuna.

I ovom prilikom želimo izraziti solidarnost s obiteljima žrtava i još jednom upozoriti na pomanjkanje suosjećanja prema žrtvama iz drugih etničkih zajednica.  Drago nam je da svojim dolaskom Predsjednik Republike Hrvatske pokazuje jasan stav prema zločinu te pozivamo pravosuđe na djelovanje.

Vesna Teršelič, Documenta
Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava