hr | en

Temeljem donošenja oslobađajuće presude Žalbenog vijeća MKSJ-a u predmetu protiv Momčila Perišića, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću želi prije svega izraziti zabrinutost u svijetlu činjenice da je pred nama još jedna presuda MKSJ-a nakon koje nema pravde za obitelji žrtava ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, počinjenih od strane pripadnika Vojske Republike Srpske (u periodu između 1993. i 1995. godine) u gradovima Sarajevu i Srebrenici, te onih počinjenih od strane pripadnika Srpske vojske Krajine (u svibnju 1995. godine) prilikom granatiranja Zagreba.

Iako su brojni personalni i materijalni dokazi, izvedeni tijekom suđenja generalu Perišiću, upućivali na ispravnost osuđujuće presude prvostupanjskog sudskog vijeća, i u ovom predmetu, kao što se pokazalo i u nekim ranijim odlukama istog suda, presude žalbenih vijeća dovele su do radikalne izmjene nepravomoćnih presuda.

Vjerujemo da koncept zapovjedne odgovornosti, kao važan temelj u dokazivanju kaznene odgovornosti onih koji su trebali spriječiti zločine i kazniti podređene zapovjednike, upravo oživotvoren u sudnicama MKSJ-a, neće biti napušten.

U posljednje vrijeme svjedočimo sve slabijem interesu javnosti, kako domaće tako i međunarodne, za problematiku ratnih zločina. Zbog svega toga i na tragu ove odluke MKSJ-a izražavamo bojazan da će počinitelji i odgovorne zapovjedne osobe, posebno na najvišim razinama, ostati nekažnjeni.

O svemu više u priopćenju koje se nalazi u prilogu ove vijesti.