hr | en

02. listopada 1991. godine selo Cerić nedaleko Vinkovaca okupirale su postrojbe JNA, odnosno rezervisti iz Srbije te Crne Gore, kao i pripadnici srpskih paravojnih postrojbi iz većinski srpskih sela na širem vinkovačkom i vukovarskom području, nakon čega su uslijedili ratni zločini nad preostalim civilnim stanovništvom te zarobljenim braniteljima. Ukupno je ubijen 21 civil, a do danas tijela 7 civila nisu pronađena. Najstarija žrtva ubijena je u svojoj 87. godini života.

Nitko do danas nije odgovarao za ovaj zločin, kao ni brojne zločine počinjene u obližnjim Marincima. Stoga pozivamo sve nadležne na izvršenje svoje obveze otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnog zločina nad civilima, kao i daljnje korake u pronalaženju nestalih osoba, kako onih iz Cerića, tako i cijele Republike Hrvatske.

Pozivamo također aktualnu Vladu RH na proaktivno djelovanje kako bi se ispravila nepravda koja se čini neobeštećivanjem civilnih žrtava rata. Nužno je što prije otpisati parnične troškove, donijeti Nacionalni program i Zakon o osnivanju fonda za obeštećenje svih civilnih žrtava rata te uspostaviti Fond za rehabilitaciju, reintegraciju i reparacije, a što zagovaramo i kroz medijsku kampanju Žrtve su predugo čekale, www.civilnezrtve.hr.

Priopćenje i popis žrtava nalazi se u prilogu.