hr | en

Svaka obitelj ima pravo saznati gdje su njihovi najbliži. Međunarodni dan nestalih osoba je svjetski godišnji događaj kojim se 30. kolovoza svijet prisjeća osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Ideja za komemoraciju ovog dana potekla je od Latinoameričke federacije udruženja zatočenih i nestalih osoba (Federación Latinoamericana de Asociaciones de Familiares de Detenidos-Desaparecidos), osnovane 1981. godine u Kostarici.

Za obitelji nestalih u ratu prolaze godine nadanja i očekivanja te nastojanja da se putem pokrenutih postupaka traženja nestalih ili traženja posmrtnih ostataka, ostvari osnovno humanitarno pravo svake obitelji da sazna sudbinu svojih članova.

Iako je u posljednjih pet godina ekshumirano više od 4.000 posmrtnih ostataka, u Republici Hrvatskoj, prema službenim podacima Hrvatskog Crvenog križa i Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, još se 1.997 osoba vode kao nestale, dok je za 439 osoba još uvijek otvoren zahtjev za traženje posmrtnih ostataka. Prema podacima Međunarodnog crvenog križa u Bosni i Hercegovini još se uvijek traži 10.512 osoba, a na Kosovu 1.842 osobe.
Njihovi posmrtni ostaci leže razbacani po masovnim grobnicama, grobovima i jamama širom zemlje, dok članovi/ice njihovih obitelji već dva desetljeća traže istinu o sudbini njihovih najmilijih.

Zato još jednom pozivamo nadležne institucije u Hrvatskoj i susjednim zemljama da intenziviraju potragu za svim nestalim osobama te i ubrzaju lociranje potencijalna grobišta, ekshumaciju evidentiranih grobnica i lokacija sahrane te identifikaciju pronađenih posmrtnih ostataka.