hr

U povodu današnje godišnjice ubojstva na Koranskom mostu podsjećamo da je prije dvadeset devet godina, 21. rujna 1991. godine, Mihajlo Hrastov, pripadnik MUP-a Republike Hrvatske, hicima iz automatske puške ubio je 13 rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu. U postupku koji je započeo 1992. nakon tri oslobađajuće presude pred Županijskim sudom u Karlovcu u kojima je svima koji su pratili suđenje postalo jasno da se državno odvjetništvo i sudsko vijeće ne može oduprijeti pritiscima u sredini u kojoj su mnogi vjerovali da je  smaknuće zarobljenika legitimna reakcija na agresiju, nakon tri uzastopna vraćanja, presudio je Vrhovni sud Republike Hrvatske (VSRH). Nakon žalbe Ustavni je sud predmet vratio na vijećanje VSRH pred izmijenjenim vijećem jer nije javno objavio presudu. Konačno, Vrhovni je sud 2. rujna 2012. donio presudu i time nakon 20 godina zaključio najduži postupak vođen zbog povrjeda vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom pred hrvatskim pravosuđem. Mihajlo Hrastov proglašen je krivim za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava, protupravnim ranjavanjem i ubijanjem neprijatelja (čl. 124. st. 1. i 2. OKZRH), koje je počinio ubivši trinaestoricu i teško ranivši dvojicu zarobljenih neprijateljskih vojnika, na način kako ga se tereti optužnicom. Zbog toga je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine.

VSRH je zaključio da optuženi Mihajlo Hrastov nije napadnut od strane rezervista JNA. Također je zaključio da napada na svjedoka Gorana Čerkeza nije niti bilo, a svoj zaključak temelji na izmjenama iskaza o tom napadu i svjedoka Gorana Čerkeza te Darka Grujića. Osim toga, svjedoci Svetozar Šarac, Branko Mađarac, Duško Mrkić i Nebojša Jasnić, preživjeli zarobljenici s mosta, iskazivali su da nisu vidjeli bilo kakav otpor zarobljenika. Iskazima ovih svjedoka VSRH je poklonio vjeru.

Na Koranskom mostu ubijeni su Jovan Sipić, Božo Kozlina, Nebojša Popović, Milić Savić, Milenko Lukač, Nikola Babić, Slobodan Milovanović, Svetozar Gojković, Miloš Srdić, Zoran Komadina, Mile Babić, Vaso Bižić i Mile Peurača. Ranjeni su: Duško Mrkić, Svetozar Šarac, Nebojša Jasnić i Branko Mađarac

No interpretacije u kojima se ističe navodni otpor ubijenih i ranjenih zarobljenika tvrdokornije su od konačne presude VSRH. Smatramo da treba razgovarati i o činjenicama koje se ne uklapaju u uvriježene poglede na događanja na Koranskom mostu.

Zato predlažemo dijalog o obilježavanju okrugle tridesete godišnjice koji će uključiti porodice ubijenih i sve sada suprotstavljene aktere u pronalaženje primjerenog rješenja.

Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću

U Zagrebu, 21. rujna 2020.

Foto HINA Mladen VOLARIĆ / Prosvjedni skup tristotinjak hrvatskih branitelja, Most na rijeci Korani, Karlovac, 21. rujna 2020.