hr | en

U povodu dvadesete obljetnice stradanja civila i hrvatskih branitelja petrinjskog kraja, ovim putem želimo još jednom podsjetiti javnost na brojne zločine, kao i na teško nasljeđe neprocesuiranih zločina koji su se dogodili. Ukupan broj ubijenih ili nestalih civila tijekom žestokih napada na grad Petrinju i okupacije tog kraja još uvijek nije posve precizno utvrđen, no kreće se oko 250 žrtava, od čega je najmanje 120 civilnih žrtava evidentirano u samome gradu Petrinji.

Simbolično i ironično, godišnjica stradanja hrvatskih civila u Petrinji i okolici pada upravo na 21. rujna – Međunarodni dan mira, koji je utemeljila Opća skupština UN-a kao dan globalnog prekida neprijateljstava i nenasilja, a u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

Tim povodom želimo upozoriti da je nužno istražiti, utvrditi i javno iznijeti činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, uključujući i sudbinu nestalih. Svi društveni akteri trebali bi posvećeno raditi na vraćanju dostojanstva žrtava, uspostavljanju odgovornosti i pravde, izgradnji povijesnog pamćenja na temelju činjenica, i sprječavanju ponavljanja zločina u budućnosti. Utvrđivanje činjenica o stradalima, kao i kažnjavanje odgovornih za počinjena zlodjela, doprinijet će normalizaciji odnosa, pomirenju, suživotu i izgradnji održivog mira.