hr | en

Nepoznati počinitelji su u noći s nedjelje 04. rujna 2011. na ponedjeljak 05. rujna 2011. oštetili novi spomenik “Oluja 95” koji je u središtu Knina otkriven 4. kolovoza 2011., uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’. Na spomeniku, inače spomen-obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, osvanuli su grafiti uvredljivog i nacionalističkog sadržaja, a uništeno je i nekoliko svjetiljki koje simboliziraju svijeće za poginule.

Ovim putem izražavamo osudu i žaljenje nad postupcima nepromišljenih pojedinaca i to na mjestu koje simbolizira patnju velikog broja žrtava i stradalnika tijekom Domovinskog rata. Ovakve provokacije, poput ispisivanja grafita koji veličaju Ratka Mladića, optuženog za najteža djela kršenja međunarodnog humanitarnog prava – genocida i zločine protiv čovječnosti – zasigurno ne pridonosi normalizaciji odnosa, pomirenju, suživotu i izgradnji održivog mira.

Spomen-obilježja trebaju biti mjesta sjećanja i pamćenja, koja će prenijeti jasnu poruku osude zla i zločina, a svako njihovo skrnavljenje znači nepoštivanje žrtve i njihove patnje.

I ovom prilikom izražavamo javnu solidarnost s roditeljima i obiteljima poginulih, ubijenih, zarobljenih i nasilno odvedenih, te još jednom upozoravamo na činjenicu da je mali broj počinitelja  ratnih zločina izveden pred lice pravde. Upozoravamo i na pomanjkanje suosjećanja i solidarnosti prema žrtvama iz drugih etničkih zajednica, kao i na brojku od 1.804 nestale osobe za kojima njihove obitelji još uvijek tragaju.