hr | en

Danas se navršava dvadeseta obljetnica vojno redarstvene akcije Bljesak. Akcija Bljesak HV-a i MUP-a Republike Hrvatske “Bljesak” izvedena je 01. i 02. svibnja 1995. godine na do tada okupiranom dijelu Zapadne Slavonije, nakon čega je taj dio teritorija ponovno integriran u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske.

VRA “Bljesak” je omogućila izbjeglom stanovništvu s dijelova triju općina Pakrac, Novska i Nova Gradiška, ponovni povratak u vlastite domove, ali s druge strane akcija je obilježena iseljavanjem jednog dijela srpskog stanovništva s tog prostora i zločinima nad civilnim stanovništvom.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću već šest godina intenzivno radi na istraživanju ljudskih gubitaka u Hrvatskoj, kojem je cilj prikupiti i objediniti podatke o svim građanima RH koji su zbog rata i ratnih okolnosti do kraja 1995. godine poginuli, ubijeni ili nestali. Upravo je područje zapadne Slavonije, odnosno bivših općina Slavonska Požega, Pakrac, Daruvar, Virovitica, Grubišno Polje, Nova Gradiška, Podravska Slatina i Orahovica (prema nazivima i teritorijalnom ustroju do 1991. godine), prvo područje za koje smo objavili privremene brojčane rezultate istraživanja ljudskih gubitaka. Na osnovu prikupljenih i obrađenih dokumenata do sada smo na predmetnom području registrirali 2 183 osobe koje su poginule, ubijene ili nestale od 1991.do 1995.

S obzirom da se i VRA “Bljesak” odvijala na spomenutom području, koristimo i ovu priliku da pozovemo sve zainteresirane koji imaju saznanja o smrtno stradalima i nestalima da ih s nama podjele, kao i slobodno s nama provjere jesmo li određenu žrtvu koja je s njima povezana u bilo kojem svojstvu, ispravno zabilježili (istrazivanje@documenta.hr ili telefonom na broj +385 1 457 2398)

Istovremeno pozivamo sve organizacije i institucije koje se bave ovim problemom da i oni objave rezultate svog rada u svrhu što veće transparentnosti i suradnje na ovom izuzetno osjetljivom pitanju.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću