hr

Tražimo transparentnost u odlučivanju, upozoravamo na marginaliziranje najranjivijih na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije i zalažemo se za obnovu i razvoj umjesto dosadašnjeg zanemarivanja.

Tjedan dana nakon velikog potresa, uz mnoge hvalevrijedne inicijative i napore da se pomogne ljudima i zajednicama pogođenim ovom nesrećom, postaju jasno vidljivi i ozbiljni problemi, kako u reakcijama i organizaciji službenih tijela i institucija, tako i u nasljeđu lošeg upravljanja koje slabi mogućnost nošenja s katastrofom poput ove koja je zadesila područja Sisačko-moslavačke županije.

Spašavanje života, raspodjela humanitarne pomoći i osiguranje smještaja u kolektivnim centrima rješava se efikasno zahvaljujući brzoj reakciji institucija, humanitarnih organizacija i svim vrijednim volonterima i volonterkama koji su priskočili u pomoć stradalima u potresima.

Najveći izazov ostaje zbrinjavanje stradalih u potresu koji nisu željeli ni mogli biti smješteni u privremeni smještaj na lokacijama udaljenim od svojih domova i imanja. Već danima noće u automobilima ili šatorima i hitno trebaju kućice ili kontejnere.

Najtoplije pozdravljamo inicijativu građana koji su pribavili više od stotinu kućica i tražimo da vlada postane djelotvornija. Tražimo i da objavi kriterije za dodjelu stambenih kontejnera jer smatramo da bi prednost pri dodjeli trebale imati obitelji s malom djecom kao i starije osobe.

Mada je razumljivo da u uvjetima poslije razornog potresa pomoć sporo pristiže do udaljenih i prometno odsječenih mjesta, upozoravamo na primjere marginaliziranja Roma s malom djecom. Više romskih obitelji s malom djecom iz sela Maja još uvijek je bez smještaja i na kiši.

Tražimo ravnopravan tretman u pružanju pomoći svim stradalima, uz posebnu brigu za djecu, stare i nemoćne i osobe s invaliditetom.

Stradanje nije samo posljedica elementarne katastrofe, već je loša kvaliteta zgrada dijelom vezana i uz zanemarivanje Banije i Korduna tijekom više desetljeća, te je posljedica nedopustivih propusta pri poslijeratnoj obnovi. Zato tražimo pripremu kako šire strategije, tako i konkretnog plana razvoja, koji će ne samo obnoviti nego i unaprijediti životne prilike na potresom pogođenim područjima.

Zbog svega navedenoga, reorganizacija kriznog stožera je nužna, i sa sobom mora nositi kvalitetnije i ravnomjernije pokrivanje potreba i otvaranje komunikacijskog kanala sa svima uključenima u procese saniranja šteta od potresa – kako oštećenima, tako i privatnim pojedincima, organizacijama, te javnim institucijama koji mogu i trebaju imati udjela u obnovi i oporavku pogođenih područja.

Priopćenje potpisuju:

Ambidekster klub
Agencija lokalne demokracije Sisak
Are You Syrious?
Art radionica Lazareti
Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti
Centar za civilne inicijative
Centar za građanske inicijative Poreč
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI)
Cenzura Plus
CROSOL
Dugine obitelji
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
GONG
Informativno pravni centar (IPC)
Kuća ljudskih prava
MIRamiDA Centar
Omladinska udruga Podum (OU Podum)
Projekt građanskih prava Sisak
Protagora
Rehabilitacijski centar za stres i traumu daje podršku
SLOGA – Platforma samoorganiziranih volonterki i volontera
SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost
Terra Hub
Udruga IKS, Petrinja
Udruga Let
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
Udruga za rad s mladima Breza, Osijek
Udruga Zvono
Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ Osijek
Zaklada Slagalica