hr | en

Novinar Drago Pilsel dobio je prijeteće pismo isti dan kad je u tjedniku 7Dnevno i na portalu dnevno.hr insinuirana njegova povezanost s KOSom (Kontra-obavještajna služba bivše JNA). Tu ničim potkrijepljenu tvrdnju, očigledno zlobnu i sve samo ne bezopasnu izmišljotinu, iznosi, zajedno s nizom sličnih kleveta, Nikica Gović u kolumni „Riječ glavnog urednika“.

Pristojni ljudi međusobno se uvjeravaju da je portal dnevno.hr i tjednik 7Dnevno marginalna pojava koju treba ignorirati jer klevetama i lažima nastoje provocirati reakcije kako bi se o njima govorilo. Da slične sramote od pisane riječi ima i drugdje. To, međutim, otvara staro pitanje granice toleriranja netolerancije, klevetanja s evidentno zlobnim namjerama. Takvo namjerno usmjeravanje mržnje najbesramnijim izmišljotinama poziv je i poticanje na fizičko nasilje.

U pismu koje je Drago Pilsel dobio, između ostalog, piše:

(..) mi te mrzimo. I ne samo da želimo da ti oboliš od raka kao tvoj idol Šešelj, da te netko likvidira ili da te vrag odnese (..) kako bi bilo lijepo da su te četnici ubili za vrijeme Domovinskog rata. Ima nas još „ustaša“ kako ti nas hrvatske branitelje nazivaš koji smo se borili protiv takvih kao što si ti i tvoji četnici. Pazi da ti se tvoje četnikovanje ne obije o glavu.

                            Dragovoljac Domovinskog rata – „ustaša“.

                 ZA DOM SPREMNI

Tražimo odlučnu akciju policije u razotkrivanju pisca prijetećeg pisma i zaštitu novinara D. Pilsela.

Put koji nagovještavaju ovakva pisma utrt je utjerivanjem novina i novinara u „red“ ridikuloznim sudskim presudama i samocenzurom u strahu od nepodobnosti, vodi preko namjernog brkanja slobode javne riječi s klevetanjem i huškanjem na nasilje, a završava fizičkim nasiljem nad pojedincima kako bi se utjerao strah većini.

Pismo je možda djelo luđaka ali je i pokazatelj atmosfere u kojoj se takvi luđaci osjećaju sve slobodnijim.

Antifašistička liga RH

Kuća ljudskih prava / B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava