hr | en

Prijedor dvadesete i dvije godine poslije – posljedice, naziv je tribine koja se održala u ponedjeljak 26. svibnja u sklopu manifestacije Dani bijele trake u Zagrebu. Na tribini su govorili Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Refik Hodžić, Međunarodni centar za tranzicijsku pravdu, Gordana Katana, novinarka iz Banja Luke, Goran Zorić, direktor Centra za mlade Kvart, Prijedor i Edin Ramulić, glasnogovornik Udruženja Prijedorčanki Izvor, Prijedor

U spomen na žrtve zločina koji se 1992. dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba drugu godinu zaredom organizira manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu koja se održava 26.-30. svibnja 2014. u Islamskom centru Zagreb.

I danas, dvadesete i dvije godina nakon rata, vlasti Republike Srpske u BiH još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama u sklopu kampanje Stop Genocide Denial/Zaustavimo negiranje genocida obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih i nestalih civila.

Manifestacijom Dani bijele trake Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba pridružuje se kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

U prilogu se nalazi cjelokupni pregled ovotjednih događanja u zagrebačkom Islamskom centru u sklopu manifestacije Dani bijele trake.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću