hr

Na današnji dan prije 30 godina tisuće građana Sarajeva su pred zgradom Skupštine Republike Bosne i Hercegovine tražili mir, noseći transparente “Mi smo za mir”, uz zastave i slike Josipa Broza Tita…  Skandirali  su: ”Bosna, Bosna…”, ”Ovo je Sarajevo, hoćemo mir”.

Među njima su bile i Suada Dilberović i Olga Sučić. Nakon što su demonstranti i demonstrantice krenuli prema mostu Vrbanja, začuli su se pucnji iz obližnjih zgrada. Najprije je pogođena Suada, a nekoliko minuta kasnije i Olga. Istog dana je smrtno stradalo još nekoliko demonstranata.

Suada Dilberović bila je studentica pete godine medicine Univerziteta u Sarajevu (UNSA), porijeklom iz Dubrovnika. Bila je prva žrtva opsade Sarajeva, imala je 24 godine.

Olga Sučić bila je 34-godišnja službenica Skupštine RBiH. Bila je majka dvoje djece. Na demonstracije za mir je došla iz svog ureda. Svoje je stvari ostavila na uredskom stolu.

Pucnjavom na mirne demonstrante počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana. Tokom opsade od strane srpskih jedinica uz podršku JNA, ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, uključujući 1.601 dijete, prema podacima Istraživačko dokumentacijskog centra iz Sarajeva.

   

Fotografije: Arhiv: Olga Sučić i Suada Dilberović i Fena: Sarajlije nose bosansku heroinu Olgu Sučić nakon ranjavanja

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova