hr | en

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku, 09.12.2013., s početkom u 10.00 h objavit će nepravomoćnu presudu za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i to u postupku protiv Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, optuženih zbog likvidacija 25 građana Siska srpske nacionalnosti.

Povodom spomenute presude Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanski odbor za ljudska prava pozivaju Vas na konferenciju za novinare, koja će se održati nakon odluke Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku, 09. prosinca 2013., u prostorijama Regionalnog Info – centra za mlade, Ribarska 1, Osijek s početkom u 12.30 h.

Na konferenciji će govoriti Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava kao i monitorice suđenja za ratne zločine Veselinka Kastratović i Milena Čalić Jelić.

U nastavku ukratko o predmetu /

Zločini u Sisku (1991.,1992.) obilježeni su uhićenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjem i na kraju brutalnim ubojstvima srpskih civila iz Siska i okolice, te ratnih zarobljenika. U samom gradu Sisku i okolici događala su se podmetanja eksploziva pod vozila te su minirani stambeni i ostali objekti građana srpske nacionalnosti.

Da bi istraživanje zločina u Sisku uopće bilo moguće Vrhovni sud Republike Hrvatske taj je slučaj delegirao u Osijek. Stoga je Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka u lipnju 2011. godine podnijelo istražni zahtjev protiv Đure Brodarca i Vladimira Milankovića, za koje je postojala osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenik, te protiv Drage Bošnjaka, za koga je postojala osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Osumnjičenik Đuro Brodarac umro je tijekom istrage dana 13. srpnja 2011. godine, te je protiv njega obustavljena istraga.

Optužnica protiv Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka podignuta je 16. studenoga 2011. godine. U optužnici su navedena imena 25 žrtava, od kojih tijela četiri žrtve do danas nisu nađena.

Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću