hr | en

“Zbog mene, da se ne zaboravi”, poručuje bivši vukovarski logoraš.

“Da se ne ponovi. Da krenemo dalje. Da živimo lakše”, poziva koalicija za REKOM.

U Zagrebu, Sarajevu, Prištini, Podgorici i Beogradu 01. lipnja 2010. predstavljena je medijska kampanja Inicijative za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u post-jugoslavenskim zemljama (REKOM).

ČINJENICE O SVIM ŽRTVAMA RATOVA 1991-2001. na području bivše Jugoslavije poruka je pod kojom se odvijaju sve aktivnosti  kampanje o čemu više možete saznati na www.zarekom.org

Tijekom zagrebačkog predstavljanja koje je održano u hotelu Dubrovnik pred nešto više od sedamdesetak sudionika/ca o Inicijativi za REKOM kao i ciljevima kampanje govorila je voditeljica Documente, Vesna Teršelič pri tom istaknuvši kako nam je regionalna komisija potrebna zbog nedovoljnog i zakašnjelog procesuiranja zločina te kako bi se spriječile buduće manipulacije brojkama ubijenih s ciljem moralnog obeštećenja žrtava. Takva komisija nastavlja Vesna Teršelič ne bi donosila presude, ali bi mogla utvrditi činjenice o pojedinim ratnim događajima.

“Svi moramo znati gdje su naši nestali”,  “Ne zaboraviti zločin”- istaknuli su u svojim govorima žrtve i predstavnici obitelji žrtava Mirko Kovačić iz Vukovara i Marica Šeatović iz Novske, ujedno i lica/sudionici KoREKOM kampanje.

Prezentaciju kampanje podržali su glumac Vili Matula i glumica Urša Raukar dok je Sara Lalić u ime mladih i organizacija mladih Koalicije za REKOM predstavila publikaciju Mladi i prošlost – zašto bi me to zanimalo?

Regionalna medijska kampanja Inicijative za REKOM ima za cilj povezati različite skupine i cjelokupnu javnost u izgradnji ambijenta suosjećanja, solidarnosti i poštovanja SVIH ŽRTAVA ratova 1991.-2001. na području bivše Jugoslavije sa željom da se sačini model REKOM-a, organizira prikupljanje 1,000.000 potpisa za REKOM i 01. lipnja 2011. nacionalnim parlamentima post-jugoslavenskih država podnese Inicijativa za osnivanje REKOM-a.

HRT, Nova TV, Jutarnji list, Novi list, Večernji list, H alter i tjednik Novosti neki su od medija koji su pratili prezentaciju medijske kampanje.

Regionalna koalicija organizacija civilnog društva, udruga i udruženja žrtava, obitelji žrtava i pojedinaca/ki u ovom trenutku provodi veliku regionalnu raspravu s ciljem osnivanja REKOM-a a tako je bilo i u nastavku jučerašnjeg predstavljanja kampanje.

Documenta- Centar za suočavanje s prošlošću u ime regionalne koalicije organizirala je Nacionalne konzultacije s organizacijama civilnog društva o Inicijativi za REKOM sa fokusom na raspravi o preliminarnom nacrtu statuta buduće regionalne komisije.

U ime koalicije prisutnim predstavnicima organizacija civilnog društva obratili su se Vesna Teršelič, Documenta i Mirjana Bilopavlović, Delfin Pakrac. O ciljevima i tijeku konzultacijskog procesa govorio je Eugen Jakovčić, Documenta, a raspravu o preliminarnom nacrtu  statuta buduće komisije sa nizom preporuka i prijedloga prisutnih moderirala je Marijana Toma, Impunity Watch, Beograd.