hr | en

Ažurirani popis nestalih osoba na području Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. predstavljen je danas u ‘Knjizi nestalih osoba na području RH‘, u izdanju Hrvatskog Crvenog križa i Ministarstva branitelja, Uprave za zatočene i nestale.

Nestale osobe jedna su od najbolnijih i najdugotrajnijih posljedica rata na području Republike Hrvatske i područja bivše Jugoslavije. Ratna zbivanja su rezultirala tisućama nestalih, a pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba i danas je najaktualnije humanitarno pitanje ratnih posljedica.

Naporima nadležnih tijela Republike Hrvatske do danas je riješena sudbina preko 80% evidentiranih nestalih osoba. Međutim, iako je od završetka svih ratnih zbivanja u Republici Hrvatskoj prošlo 17 godina, još je uvijek nepoznata sudbina 1.736 nestalih osoba.

Na predstavljanju Knjige govorili su pukovnik Ivan Grujić, Uprava za zatočene i nestale, Predrag Matić Fred, Ministar branitelja, Nenad Javornik, izvršni predsjednik HCK, Barbara Hintermann Marclay iz Međunarodnog odbora Crvenog križa, te predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

Treće izdanje Knjige sadrži ažurirani popis osoba nestalih na području Rebublike Hrvatske  i otvorenih zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka, sa stanjem od 30. travnja 2012. godine. St toga se brojke nevedene u knjizi donekle razlikuju od stvarnog broja.

Podaci sadržani u Knjizi objedinjeni su u suradnji Službe traženja Hrvatskoh Crvenog Križa,  i Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, usporedno su ih provjerili Međunarodni odbor Crvenog križa, Crveni krst Srbije i Komisija Vlade Republike Srbije za nestala lica, i ovo je izdanje rezultat zajedničkih napora svih gore navedenih subjekata.

Obitelji nestalih osoba, nakon dugogodišnje neizvjesnosti i patnje, imaju pravo saznati sudbinu svojih najbližih, a naša je zajednička obaveza pomoći im – istaknuto je na predstavljanju knjige.

Pozivamo sve koji svojim informacijama mogu pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba i pronalasku mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, da s punim povjerenjem podijele te informacije s Upravom za zatočene i nestale. Više informacija potražite u letku Ministarstva branitelja, u prilogu.