hr | en

Zagreb, 21. kolovoza – Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava u nedjelju, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert danas su predstavili virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku, dostupan na adresi https://goli.hr/

On line predstavljanje vodiča pozdravnim govorom otvorila je Türkan Karakurt, voditeljica zagrebačkog ureda Zaklade Friedrich Ebert te naglasila zadovoljstvo virtualnim vodičem kao konkretnim rezultatom višegodišnjih nastojanja većeg broja aktera zainteresiranih za njegovanje sjećanja na Goli otok i njegove zatočenike. Dr. Boris Stamenić, koordinator programskog područja Kultura sjećanja u Documenti, predstavio je strukturu web stranice te sadržaje koji se na njoj nalaze. 

Diskusiju u nastavku moderirala je Dr. Lana Mayer iz Europskog doma Vukovar te sudionike provela kroz zanimljiv set pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Golog otoka. Dr. Martin Previšić, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu te autor opsežne monografije pod nazivom „Povijest Golog otoka“, predstavio je brojne povijesne zanimljivosti o svakodnevici života u logoru i zatvorenicima koji su tamo boravili. Vladi Bralić, doktorand na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu govorio je o građevinama na otoku te geomorfološkim i klimatskim obilježjima otoka koja su također utjecala na život logoraša.  

Diskusiji su se priključili i brojni sudionici koji su postavljali zanimljiva pitanja odnosno ukazivali na važnost bavljenja temom Golog otoka. Darko Bavoljak, predsjednik udruge Goli otok „Ante Zemljar“, koja okuplja nekadašnje logoraše odnosno članove njihovih obitelji, pohvalio je virtualni vodič kao do sada najkonkretniji korak u približavanju teme široj javnosti. 

Dr. Boris Stamenić je naglasio da virtualni vodič predstavlja važan korak u njegovanju sjećanja na Goli otok te pozvao sve zainteresirane da ga podrže. Pritom je istaknuo važnost izdvajanja sredstava za konzervatorsku podlogu i zaštitu lokaliteta kao preduvjeta očuvanja ostataka nekadašnjeg logora kasnije zatvora na Golom otoku, što bez podrške Vlade Republike Hrvatske neće biti moguće ostvariti. Kao dugoročni cilj istaknuto je stvaranje muzejsko-obrazovnog centra za posjetitelje na Golom otoku.  

Virtualni vodič se na hrvatskom i engleskom jeziku dostupan je na adresi https://goli.hr/